Volledig scherm

Vestdijk in Eindhoven wordt toch eenbaansweg

EINDHOVEN - Op de Vestdijk in het centrum van Eindhoven komt toch een proef met het versmallen van deze doorgaande weg tot een rijstrook. De VVD, tegenstander daarvan, krijgt te weinig steun in het verzet tegen dat plan. 

De tegenstanders van het versmallen van de Vestdijk in hartje Eindhoven zijn in de minderheid, althans in de gemeenteraad. Alleen het CDA, de LPF en Leefbaar Eindhoven steunen de pogingen van de VVD dat plan van tafel te krijgen. 

Een meerderheid in de gemeenteraad steunt het voornemen van wethouder Mary-Ann Schreurs  (D66) om de Vestdijk vanaf het kruispunt met de Ten Hagestraat eenbaans te maken. Volgens Schreurs is dat noodzakelijk omdat de luchtkwaliteit van het stukje Vestdijk tot aan het Stationsplein behoorlijk te wensen over laat. Om daar iets aan te doen heeft Eindhoven een subsidie gekregen van 4 miljoen euro, maar dan moet het plan wel snel in uitvoering genomen worden.   

De VVD bestrijdt echter dat het te ongezond is op de Vestdijk: het ligt er maar aan hoe je dat meet en wat je meet, betoogde commissielid Thom Meylink. ,,Bovendien is in dit geval het middel erger dan de kwaal. Doorgaand verkeer dat nu over de Vestdijk kan, moet straks omrijden. Maar dan over wegen en kruispunten die daar totaal nog niet voor geschikt zijn en die bovendien nu al druk genoeg zijn." Meylink wees er bovendien op dat er nauwelijks draagvlak is bij de ondernemers in het centrum voor dit plan. 

Puinhoop
Eddy de Beaumont van Leefbaar Eindhoven onderschreef die stellingname van de VVD. ,,Dat wordt een puinhoop straks. Wij noemen dit postzegeldenken. Over de impact van deze maatregel elders in het centrum is niet nagedacht." 

Ook Linda Hofman van het CDA voorzag problemen. ,,Het betoog van de VVD is ons uit het hart gegrepen. Dit wordt een mislukking. Vooral omdat het nu al zo druk is op de ring en de rondweg.  LPF-commissielid Tjerk Langman sprak eveneens van het 'verleggen van problemen'. 

Wethouder Schreurs was het niet eens met deze lezing van de feiten door de oppositiepartijen. ,,Dit plan is onderdeel van een groter plan om het verkeer in Eindhoven in goede banen te leiden, een plan waar de raad mee ingestemd heeft. En niet alleen dat: deze proefmaatregel is in nauw overleg genomen met de betrokkenen en ook aangepast aan hun wensen."  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven