De Vestdijk in Eindhoven.
Volledig scherm
De Vestdijk in Eindhoven. © Google Streetview

Vestdijkplan Eindhoven is brevet van onvermogen

EINDHOVEN - Er is subsidie voor, en daarom moet het plan om de Vestdijk in Eindhoven verkeersluw te maken snel worden uitgevoerd. Alleen blijkt nu plots dat de gemeente voor de rest van het plan voorlopig zelf geen geld heeft. Wie houdt hier wie voor de gek?   

Het is de laatste maanden een van de heetste hangijzers in de Eindhovense politiek, het plan van milieuwethouder Mary-Ann Schreurs  (D66) met de Vestdijk. De concentratie fijnstof in deze doorgaande weg in het hart van de stad is veel te hoog, en daar moet snel iets aan gebeuren.

Dat vindt ook de Eindhovense gemeenteraad. Maar de wijze waarop wethouder Schreurs het plan door de raad wilde lozen, stuitte links en rechts behoorlijk op verzet. 

Chaos
Is het wel verantwoord om de tweebaans-Vestdijk tot één rijbaan te reduceren, wilden verschillende raadsfracties weten.  Want de chaos op de doorgaande wegen in Eindhoven is op een aantal plekken en een aantal momenten immers al zo groot. 

En is het niet noodzakelijk dat de alternatieve routes voor het doorgaande verkeer in orde gebracht zijn voordat de slagader die de Vestdijk in het Eindhovense verkeersnetwerk is half afgeknepen wordt - iets wat bij lange na niet het geval is? 

Dat is allemaal niet nodig, oordeelde Schreurs meerdere malen, tijdens soms vrij vinnige debatten in de raad: dat autoverkeer, dat vindt zijn weg echt wel. En bovendien: er is een subsidie van meer dan 3 miljoen euro toegekend door het Rijk voor dit plan. Om te voorkomen dat die op 1 januari 2018 vervalt, moet er gewoon gas op de plank komen. 

Proefopstelling
Eind deze maand komt er daarom een proefopstelling, waarbij de Vestdijk ter hoogte van de Kanaalstraat van twee banen terug gaat naar een baan. Zodat het verkeer vast kan wennen aan de nieuwe situatie. Daarna wordt het 'echte' werk uitgevoerd.

Tenminste, dat dacht de raad tot medio deze week. Want nu blijkt plotseling dat daar niet voldoende geld voor is: het werk wordt waarschijnlijk in stukken gehakt omdat Schreurs twee miljoen euro te weinig op zak heeft om het hele plan in een keer uit te voeren. 

Daarmee zet de D66-wethouder zichzelf behoorlijk te kijk. Maandenlang houdt ze vol dat het werk snel moet beginnen omdat de gezondheidssituatie ter plekke onhoudbaar is en omdat er subsidie voor is. En op het moment suprême blijken de kaarten plots heel anders te liggen.  

Faliekant naast
Hoe kan dat toch? Is er van tevoren geen kostenberekening gemaakt? En als dat wel zo is, hoe kan die er zo faliekant naast zitten? Of wordt er een spelletje gespeeld met de gemeenteraad? En was van meet af aan al duidelijk dat er te weinig geld was, maar moest voorkomen worden dat dit door de raad als argument gebruikt zou worden om het plan tegen te houden? 

Vragen genoeg, vragen waar ook een antwoord op zal moeten komen van een wethouder die zoals zo vaak ook nu de publiciteit probeert te ontlopen. Wil haar geloofwaardigheid niet verder in het geding komen, tenminste. 

De maatregelen die genomen worden voor de zogenaamde Praktijkopstelling Vestdijk in Eindhoven.
Volledig scherm
De maatregelen die genomen worden voor de zogenaamde Praktijkopstelling Vestdijk in Eindhoven. © Gemeente Eindhoven

In samenwerking met indebuurt Eindhoven