Volledig scherm
Arnol Kox, thuis in Strijp. © Rob Burg

VIDEO | Hoogste boete ooit voor Arnol Kox, ditmaal wegens 'samenscholing'

EINDHOVEN - En alwéér heeft Arnol Kox een bekeuring aan de broek, de hoogste zelfs die hij ooit kreeg. De Eindhovense stadsprediker die al twintig jaar op luide toon zijn religieuze teksten scandeert in de binnenstad, moet ditmaal 380 euro overmaken aan het CJIB.

Kox kan de tel allang niet meer bijhouden. Zegt dat hij in de loop der jaren al minstens honderd boetes heeft gekregen en dat hij ook déze niet van plan is te betalen. "380 euro! Dat is bijna de helft van mijn maandinkomen."

De Eindhovense 'schreeuwjezus' kan weinig begrip opbrengen voor de agent die hem dinsdagmiddag 31 januari probeerde weg te sturen. "Ik was geen duiven aan het voeren, ik was gewoon aan het preken over het eeuwige leven. Ik ben weggestuurd wegens overtreding van artikel 2.1. van de Algemene Plaatselijke Verordening. Maar hoe kan ik dat weten? Ik heb helemaal geen verordening gehad."

Samenscholing
In de apv wordt samenscholing omschreven als 'het groepsgewijs bij elkaar komen van mensen die een dreigende houding aannemen of kwade bedoelingen hebben.' Ook het aanwezig zijn bij een 'gebeurtenis die aanleiding geeft tot toeloop van publiek waardoor ongeregeldheden ontstaan of dreigen te ontstaan' kan Kox worden verweten, áls er een rechtszaak volgt. Want zover is de stadsprediker wel van plan het te laten komen. "Ik ga dit niet betalen. Ik krijg een bon van 380 euro alsof ik iets crimineel heb gedaan. Terwijl juist die agent in strijd met de wet heeft gehandeld: dit is inbreuk op de vrijheid van godsdienst."

Meisje
De politie heeft een heel andere lezing van het gebeurde. Volgens haar was er wel degelijk meer aan de hand, die dinsdagmiddag. Kox zou de hand van een meisje hebben vastgehouden en die niet hebben willen loslaten. Een agent die dit zag, zou Kox tot drie keer toe hebben gevraagd om de binnenstad te verlaten. Daaraan gaf hij geen gehoor. "Zijn reactie in de richting van de agent had een aanzuigende werking op omstanders, die zich door zijn gedrag met de discussie gingen bemoeien. Een zeer onwenselijke situatie", aldus een politiewoordvoerder. "Wanneer Kox gewoon had geluisterd dan was er niets aan de hand geweest."

Onjuist
Volgens de stadsprediker klopt het relaas van de politie niet. "Ik heb de hand van dat meisje meteen losgelaten. Dat gebeurde op de Piazza. Later werd ik aangesproken door een agent die me zei dat ik de stad uit moest. Maar van een grote groep mensen heb ik niks gezien."

Volledig scherm
Briefje van Arnol Kox aan het CJIB na zijn laatste proces verbaal. © Rob Burg
Al veel vaker werd stadsprediker Arnol Kox (64) op de bon geslingerd omdat hij geluidsoverlast veroorzaakte of duiven voerde in de Eindhovense binnenstad. Nieuw is de boete -een forse van 380 euro- die hij onlangs kreeg wegens 'samenscholing'.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven