Crematorium Rijtackers
Volledig scherm
Crematorium Rijtackers © Streetview

Vier urnen gestolen uit urnentuin Rijtackers in Eindhoven

EINDHOVEN - Vier urnen met de as van overledenen zijn gestolen uit de urnentuin van Crematorium Rijtackers in Eindhoven. Ook werden er de nodige vernielingen aangericht.

Coöperatie Dela, eigenaar van het crematorium, heeft geen idee wie er achter de diefstal en de vernielingen zou kunnen zitten. ,,We weten ook nog niet of het hier bijvoorbeeld om kostbare urnen gaat”, aldus de woordvoerder. ,,De dader heeft in ieder geval geen enkele notie van de emotionele waarde die een urn voor de nabestaanden heeft.” 

De diefstal van de urnen werd vrijdag 15 maart al ontdekt en Dela heeft de afgelopen week gebruikt om nabestaanden te informeren. ,,We kwamen erachter toen medewerkers na een storm controleerden of er schade was ontstaan aan de urnentuin. Ter plaatse bleken er los van de stormschade en de gestolen urnen ook de nodige vernielingen te zijn aangericht. Aan ornamenten en een muur in de tuin bijvoorbeeld. Het is alleen lastig om precies vast te stellen wat er opzettelijk kapot is gemaakt en wat de storm veroorzaakt heeft. We hebben nog in de vijver naast de tuin gezocht maar niets gevonden.”

Conflict

Volgens de woordvoerder komt het sporadisch voor dat urnen verdwijnen. ,,Maar meestal zit daar een verhaal achter. Een conflict tussen nabestaanden bijvoorbeeld. Vorig jaar is er ook een urn gestolen en die is ook nog steeds niet terecht. Verschrikkelijk natuurlijk, vooral voor de nabestaanden.” 

Dela heeft melding gedaan van de diefstal bij de politie. ,,Aangifte moet door de nabestaanden gedaan worden”, aldus de woordvoerder. ,,Zij zijn eigenaar van de urnen. We hebben wel de nabestaanden van alle andere urnen in de tuin geïnformeerd. Ook over een aantal maatregelen die we genomen hebben om herhaling te voorkomen. We hebben een beveiligingsbedrijf ingeschakeld en camera's opgehangen.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven