De intocht van Sinterklaas in Eindhoven verliep vorig jaar niet vlekkeloos (archieffoto).
Volledig scherm
De intocht van Sinterklaas in Eindhoven verliep vorig jaar niet vlekkeloos (archieffoto). © ANP

Vijf actiegroepen voor en tegen Zwarte Piet mogen demonstreren in Eindhoven

EINDHOVEN - Op de dag dat Sinterklaas in Eindhoven arriveert,  komende zaterdag, vinden er in de stad drie demonstraties plaats. Daarnaast staat de gemeente ook demonstraties op woensdag 13 en vrijdag 15 november toe.

Het gaat om demonstraties van ’Eindhoven Kan Het’ (actiegroep tegen Zwarte Piet),  Pegida (woensdag en zaterdag), ’Eindhoven Handhaaft Zwarte Piet’ en de actiegroep ’Sinterklaasfeest als traditie'. Burgemeester John Jorritsma wil de 5 demonstraties toestaan omdat hij vindt dat ’vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie niet voor niets verankerd zijn in onze grondwet en in onze samenleving’, zo schrijft hij dinsdagavond in een toelichting aan de gemeenteraad.

De burgemeester noemt dat ’verworvenheden die we moeten koesteren'. ,,Daarom heb ik de voor 16 november aangevraagde demonstraties positief beschikt en zal ik dat ook gaan doen voor de op dit moment aangevraagde demonstraties voor 13 november en 15 november", aldus Jorritsma. Hij stelt wel strikte voorwaarden aan die demonstraties, waarover afstemming is geweest met OM en politie. Uitgangspunten daarbij zijn ’een veilig en ordentelijk verloop van de intocht van Sinterklaas’ en een ’veilig en ordentelijk verloop van eventuele demonstraties’.

Landelijke lijn

Jorritsma benadrukt dat er zaterdag in Eindhoven ‘verschillende soorten pieten te zien zullen zijn'.  Hij voegt daar aan toe dat Eindhoven volgend jaar - zoals ook eerder in een statement aangegeven - volledig aansluit op de ‘landelijke lijn zoals die op tv te zien zal zijn'. ,,De publieke omroep en de commerciële omroep hebben het donkere basisuiterlijk van de pieten dit jaar al aangepast. Het ligt in lijn der verwachting dat dat volgend jaar ook zo zal zijn. De verandering is ingezet.” 

De burgemeester zegt begrip te hebben voor gevoelens van discriminatie. ,,Het is om die reden dat wij in dialoog zijn en blijven met voor- én tegenstanders om met respect voor elkaars opvattingen te komen tot een kinderfeest waarin iedereen zich herkent en waar géén plek is voor verharding laat staan geweld. We zijn een inclusieve, internationale stad waarin we elkaar de ruimte geven óók over dit soort zaken het debat én de oplossing te zoeken en vinden.”

De demonstratie van Pegida vindt zaterdag plaats op het Havenhoofd, niet ver van de Kanaaldijk-Noord, waar de Sint diezelfde dag in Eindhoven arriveert. ’Eindhoven Kan Het’/Kick Out Zwarte Piet heeft een plek toegewezen gekregen op de kruising van de Kanaaldijk-Noord met de Tongelresestraat. De derde betoging op zaterdag, die van ’Sinterklaasfeest als traditie’, is in Woensel. 

Poll

Door de aangekondigde demonstraties rondom Zwarte Piet durven wij niet naar de intocht van Sinterklaas in Eindhoven

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
5824 stemmen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven