Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch. © Brabants Dagblad

Vijf jaar celstraf voor Eindhovenaar na gewelddadige beroving van 70-jarige man

TILBURG/DEN BOSCH - De 45-jarige William D. is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor een gewelddadige beroving in Tilburg en verboden wapenbezit. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van ruim 122.000 euro betalen aan het slachtoffer. 

De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde hem eerder tot drie jaar cel en een vergelijkbare schadevergoeding. 

De man zocht, samen met twee handlangers, op 1 augustus 2014 een 70-jarige Tilburger in zijn kantoor op om een schuld van diens voormalige compagnon te innen. 

400.000 euro

De verdachten dwongen hem zijn rekeningoverzicht te openen op zijn laptop. Vervolgens mishandelden zij de man, boekten geldbedragen tot een totaal van 400.000 euro van de bankrekening van de Tilburger over naar de bankrekening van diens voormalige compagnon en namen zijn laptop, telefoon, sleutels, horloges, portemonnee en zonnebrillen mee. 

Het hof in Den Bosch rekent het de verdachte en zijn mededaders zwaar aan dat hij een slachtoffer van gevorderde leeftijd bij hem thuis heeft beroofd. Zij hebben zich niet bekommerd om de gevolgen daarvan voor het slachtoffer en hebben laten zien geen respect te hebben voor de eigendommen van een ander, aldus het hof. 

 Zwaar lichamelijk letsel 

De rechtbank was van oordeel dat er geen sprake was van zwaar lichamelijk letsel. Maar op basis van nieuwe informatie vindt het hof dat dit wel het geval is. Het slachtoffer liep onder meer een gebroken jukbeen, een gebroken kaak en een ribfractuur op. Het hof komt daarom ook tot een hogere straf dan de rechtbank.

D. (45) liep via een dna-spoor tegen de lamp toen hij enkele maanden na de beroving in Tilburg in de Eindhovense Medoclaan betrokken was bij een vuurgevecht, bij een huis dat werd gehuurd door D. Net toen zijn Helmondse Satudarah-vriend Michel G. op bezoek was, stond een groep No Surrender-leden aan de poort. Het liep uit op een vuurgevecht. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven