Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Vijf jaar en tbs geëist voor raadselachtige steekpartij in Eindhoven

DEN BOSCH - Plotseling stak een Eindhovenaar een vriend in de rug, mogelijk onder invloed van psychotische wanen. Vijf jaar cel en tbs, eist de officier van justitie.

Ze waren niet zomaar vrienden. Nee, Ibrahim G. (26) was de beste vriend van de man die hij op 22 februari vorig jaar neerstak. Dat gebeurde uit het niets. 

De twee kameraden hadden die avond bij het latere slachtoffer thuis iets gegeten, een joint gerookt en waren onderweg gegaan naar een derde vriend. Niks aan de hand, gewoon gezellig. Lopend op straat in Eindhoven voelde het slachtoffer ineens een klap op zijn rug. De klap bleek geen klap maar een messteek, toegediend door G. Die stak in totaal vier keer, waarbij hij nier en lever raakte. Het slachtoffer lag twee dagen op de intensive care en had een bloedtransfusie nodig.

Psychisch

Bij een eerdere behandeling van de zaak, eind vorig jaar bij de rechtbank in Den Bosch, vertelde het slachtoffer de rechtbank hoe veel indruk het gebeuren op hem had gemaakt. ,,Gelukkig ben ik lichamelijk genezen. Maar ik durf niet eens bij de supermarkt in de rij te staan zonder steeds om te kijken. Ik dacht dat ik dood zou gaan toen ik op de grond lag. Het ergste vind ik dat hij niet wil vertellen waarom hij het gedaan heeft. Ik kan wel steeds horen dat het psychisch is, maar ik wil weten hoe het zit.”

Dat laatste wil iedereen wel, bleek woensdag bij de hervatting van de rechtszaak. Maar G. werkte de afgelopen maanden niet mee aan onderzoeken door psychiaters en psychologen, ook niet in het Pieter Baan Centrum. De deskundigen staan met vrijwel lege handen.

Straatroof

Nou was het niet de eerste keer dat G. met justitie in aanraking kwam. Eerder pleegde hij een straatroof, mishandelde hij een politieman en stak hij iemand in de buik. Psychologen en psychiaters die g. spraken vanwege deze eerdere delicten, konden destijds wel vaststellen dat er iets mis is met zijn geest. Schizofrenie zit bij hem in de familie en het heeft er alle schijn van dat G. er zelf ook mee kampt. Paranoia en psychoses zijn het gevolg. De veronderstelling dat G. tijdens het neersteken van zijn vriend danig in de war was, ligt voor de hand, maar niemand die het zeker weet.

Onberekenbaar

De officier van justitie vindt dat de maatschappij beschermd moet worden tegen het onberekenbare en gevaarlijke gedrag van G. Ze vroeg vijf jaar cel, en daarna een tbs-behandeling. De verdachte leek niet onder de indruk van de eis. Hij zei in zijn laatste woord te wensen dat het nu goed gaat met zijn vriend. ,,Ik hoop dat die jongen geen pijn meer heeft.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (49%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8897 stemmen