ter illustratie
Volledig scherm
ter illustratie © Thinkstock

Vijf miljoen euro voor Eindhovens platform StudyPortals

EINDHOVEN - Het Eindhovense StudyPortals heeft 5 miljoen euro opgehaald. Bijna 20 miljoen studenten maakten vorig jaar gebruik van platform. Met het geld verwacht het bedrijf het aantal werknemers te verdubbelen. 

Het jubileumjaar van StudyPortals - dat 10 jaar bestaat - kan niet meer stuk. Volgende week wordt het nieuwe hoofdkantoor in het Klokbouw op Strijp-S in Eindhoven geopend door Koningin Máxima. En gisteren werd bekend dat het internationale studiekeuzeplatform 5 miljoen krijgt van Keen Venture Partners.

"Met die financiering willen we ons platform laten groeien. Met uitgebreidere en betere informatie en meer universiteiten. Omdat onze focus op Engelstalig onderwijs ligt, zullen die vooral afkomstig zijn uit Europa, de Verenigde Staten en Australië", zegt Joran van Aart, een van de directieleden van StudyPortals.

Ook verwacht hij dat het aantal werknemers sterk zal toenemen. "Naast ons hoofdkantoor in Eindhoven hebben we vestigingen in Boston, Boekarest, Melbourne en Manchester. Gezamenlijk werken daar 150 mensen, waarvan 100 in Eindhoven. Dat aantal zal de komende twee tot drie jaar verdubbelen."

Toelatingseisen
StudyPortals speelt een belangrijke rol bij internationale studentenwerving. Zij begeleiden wereldwijd universiteiten en hogescholen bij het inschrijven van studenten en ze helpen studenten een goede keuze te maken voor een (Engelstalige) buitenlandse studie die aansluit bij het profiel van de student.

Inmiddels heeft StudyPortals 10 studiekeuzeportals waaraan 2500 universiteiten en hogescholen uit ruim 60 landen deelnemen.

"Op onze websites kunnen studenten direct zien waar ze welke opleiding kunnen volgen en wat de kosten en toelatingseisen zijn", legt Van Aart uit.

"Via recensies krijgen ze een indruk hoe het anderen bevalt. Het verdienmodel zit in de vergoeding die universiteiten afdragen voor elke student die we daadwerkelijk binnen brengen. In 2016 hebben bijna 20 miljoen potentiële internationale studenten gebruikgemaakt van StudyPortals. Ongeveer een kwart miljoen van hen is daadwerkelijk in het buitenland gaan studeren."

Eerste bedrijf
Het studiekeuzeplatform is het eerste bedrijf dat geld ontvangt van Keen dat eind vorig jaar werd opgericht. De inleg van 90 miljoen euro komt van ING, KPN, het Europees Investeringsfonds (EIF) en een reeks particuliere investeerders. Het fonds wordt geleid door Ben Verwaayen (British Telecom en Alcatel-Lucent), zijn zoon Robert en Alexander Ribbink, voormalig topman van TomTom. De laatste treedt bij StudyPortals in het bestuur.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven