Vijf miljoen reizigers op station Eindhoven gevolgd voor ‘botsonderzoek’: TU/e krijgt Ig Nobelprijs
EINDHOVEN - Onderzoek dat mensen aan het lachen maakt, het is de Ig Nobelprijs ten voeten uit. Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven analyseerden vijf miljoen reizigers in het treinstation van Eindhoven voor hun ‘botsonderzoek’. Ze ontdekten dat mensen minimaal 75 centimeter afstand van elkaar houden om botsingen te voorkomen.
In een drukke winkelstraat of een treinstation moeten duizenden mensen hun weg zien te vinden. Toch botsen we zelden op elkaar. Onbewust zijn we constant bezig met het vermijden van botsingen met tegenliggers. De onderzoekers van de TU ontdekten dat we (bijna) altijd zoeken waar een vrije doorgang is. Dreigt een tegenligger binnen onze comfortzone te komen, dan wijken we op het laatste moment uit.
De Ig Nobelprijzen zijn bedoeld voor onderzoek dat ‘je eerst laat lachen en daarna laat nadenken’. Vlak voor de bekendmaking van de echte Nobelprijzen worden ze uitgereikt. Het gaat om echte onderzoeken die gepubliceerd moeten zijn in een erkend wetenschappelijk tijdschrift.
De prijs, die sinds 1991 jaarlijks wordt uitgereikt, heeft een cultstatus onder wetenschappers. De Nederlands-Britse natuurkundige Andre Geim wist in het verleden zelfs eerst een Ig Nobelprijs te winnen, om tien jaar later een echte Nobelprijs voor de Natuurkunde in ontvangst te nemen.
Hoogleraar Federico Toschi en universitair onderzoeker Alessandro Corbetta kregen de zogeheten Ig Nobelprijs voor hun analyse van de voetgangersbewegingen van vijf miljoen reizigers in het treinstation van Eindhoven.
Ze publiceerden hun onderzoek eind 2018 in het vakblad Physical Review. Donderdagavond kregen ze er in Boston de Ig Nobelprijs in de natuurkunde voor.
Tekst gaat verder.
Botsingsgevaar
Ongeveer 18.000 voetgangers bleken in station Eindhoven tegenover elkaar uit te komen: een potentieel botsingsgevaar dus. Tachtig voetgangers daarvan botsten daadwerkelijk met elkaar. De andere wandelaars pasten hun looppad aan, tot ze op zijn minst 140 centimeter van elkaar verwijderd waren en daarmee wisten een botsing te voorkomen.
Met de ‘big data’ kunnen de onderzoekers voetgangersbewegingen zeer nauwkeurig voorspellen. Zo weten ze van tevoren hoeveel voetgangers gaan rennen, wandelen, ontwijken, omkeren of botsen in een afgebakend gebied. Ze hoefden maar twee ‘sociale’ krachten te introduceren om de complexe bewegingen te beschrijven: één voor de lange afstand waarin mensen van koers wijzigen, en één voor dichtbij om ze op het laatste moment een stapje opzij te laten doen.
‘Voetgangersfiles’
Zal dit onderzoek leiden tot minder ‘voetgangersfiles’? Het herkennen van deze patronen kan in de toekomst volgens de onderzoekers essentieel zijn bij het voorspellen en uiteindelijk managen van de natuurlijke bewegingsroutes van voetgangers.
Toschi: ,,Zo kunnen we plekken waar veel voetgangers samenkomen veiliger en efficiënter inrichten, gebaseerd op het natuurlijk loopgedrag van de mens. Denk aan musea, maar ook festivals. Hoe voorkomen we opstoppingen? Hoe kunnen we mensenmassa’s zo veel mogelijk over een gebied spreiden? We proberen als het ware het sociale systeem te manipuleren, maar wel met goede intenties.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bente van der Zijden (18) doet examen op het vwo: ‘Ik ben steeds minder voor school gaan doen’
EINDHOVEN - De eerste ronde van de centrale eindexamens zit er bijna op. Bente van der Zijden deed maandag, op het Eindhovense Sint-Joriscollege, haar achtste en laatste vwo-eindexamen, Duits. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Ook sportclubs hebben last van droogte: ‘Velden keihard’
EINDHOVEN - De malse buien die de laatste tijd ook over delen van deze regio trokken, doen er niets aan af: ook sportverenigingen hebben last van de aanhoudende droogte. ,,Een drama om op te voetballen.” -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Een weitje? Een wildkampeerplek? Welnee: een afstudeerproject middenin de Gijzenrooise Zegge
GELDROP - Op een voormalig paardenweitje in de Gijzenrooise Zegge treffen wandelaars tegenwoordig een merkwaardig bouwsel aan. Het blijkt de entree naar een afstudeerproject van een design-studente. Brabants Landschap en de gemeente zijn er bezorgd over.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
‘Illegale gokpaleizen’ ontmanteld in Eindhoven: aanhoudingen en 100.000 cash, Rolex-horloges en Mercedes ingenomen
EINDHOVEN - Een ton aan cash, peperdure kleding en horloges en luxe appartementen vol goktafels. Het moeten filmachtige taferelen zijn geweest. In Eindhoven zijn vier personen aangehouden in een groot onderzoek naar illegaal gokken. De politie zelf stelt dat er ‘illegale gokpaleizen’ zijn ontmanteld. -
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Elektrificatie in de mate die de politiek wil is onmogelijk; schone energie beter verdelen via aardgasnet
VALKENSWAARD - Wat als bij 15 graden onder nul in alle huizen warmtepompen vol aanstaan, miljoenen auto’s worden opgeladen en ovens en elektrische fornuizen het kerstmaal bereiden?
In samenwerking met indebuurt Eindhoven