Volledig scherm
Het eerste project van Vitality Living lab richt zich op minder blessures tijdens en een betere beleving van de Marathon Eindhoven. © Marathon Eindhoven

Vijf miljoen voor gezonde levensstijl in regio Eindhoven

EINDHOVEN - Zestien organisaties bundelen hun krachten om een gezonde leefstijl te bevorderen in de regio Eindhoven. Komende vier jaar wordt er een kleine 5 miljoen euro ingestoken.

Mensen via slimme technologie verleiden tot een gezonde en actieve leefstijl. Nieuwe oplossingen ontwikkelen om mensen te motiveren gezonde keuzes te maken, sporten makkelijker vol te houden, blessures te voorkomen of sneller ervan te genezen. Dat levert niet alleen een betere gezondheid op bij de inwoners maar ook nieuwe bedrijvigheid in de regio Eindhoven. Daarom gaan zestien partijen uit de overheid, onderwijs en bedrijfsleven hieraan samenwerken, waaronder de TU/e, Fontys, Holst/IMEC, Brainport Development, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), GBO en Sportfieldlabs.

Vitality Living Lab

Onder de naam Vitality Living Lab zetten ze gezamenlijk hun kennis en expertise in. "De investering voor dit project is bijna 4,9 miljoen euro. De helft komt uit het Europese regionale innovatieprogramma OP-Zuid. De andere helft dragen de partners zelf bij", zegt Robin de Ruiter van Sports & Technology dat het initiatief nam voor het Vitality Living Lab. "Ons project draagt bij aan de doelen van de Sportagenda Brabant Beweegt en richt zich de komende vier jaar op het ontwikkelen van innovaties voor vitaliteit, duurzaam databeheer, bedrijfsontwikkeling en fieldlabs. Dat moet leiden tot een living lab voor sport en vitaliteit inclusief onder meer vijftig nieuwe productontwikkelingen met een jaarlijks potentieel van minimaal 17 miljoen euro en 85 nieuwe banen voor het bedrijfsleven."

Design Marathon 

Het eerste project van Vitality Living Lab is Design Marathon Eindhoven. Op 21 september gaan zo'n vijftig studenten van Fontys en TU/e nadenken over innovatieve ideeën om de aantrekkelijkheid van de Marathon Eindhoven te vergroten. "We hebben de ambitie om de meest innovatieve marathon ter wereld te worden" zegt Edgar de Veer, organisator van de Marathon Eindhoven. "We willen meer mensen blessurevrij mee laten doen en innovatie inzetten om de beleving en interactie met de toeschouwers en de deelnemers te verbeteren."

TU/e Demo Day

Vorig jaar vond de eerste editie van Design Marathon Eindhoven plaats. "Het enthousiasme en de ideeën van vorig jaar hebben ons aangezet een tweede, verbeterde versie te organiseren", zegt De Ruiter. "Door aan te sluiten op de opleidingen van de TU/e en Fontys, kunnen we nu de ideeën uitwerken tot levensvatbare concepten en de volgende Marathon Eindhoven nog innovatiever maken."

De ideeën worden beoordeeld door een jury. De winnende ideeën worden getest op 13 en 14 oktober tijdens de marathon, in concept gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week en aan het bedrijfsleven gepresenteerd op de TU/e Demo Day.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven