Volledig scherm
Chef-kok Casimir Evens © Chef-kok Casimir Evens

Vijfsterren slapen en sterreneten in NH-hotel in Groene Toren in Eindhoven

EINDHOVEN - De in Eindhoven opgegroeide Belgische topkok Casimir Evens is aangetrokken door hotelketen NH Collection in De Groene Toren. 

Het restaurant van het nieuwe NH-hotel in de Groene Toren in Eindhoven krijgt een sterrenkok. Maar: ,,We leggen onszelf geen druk op", zegt Casimir Evens, die nu nog kookt in de tweesterrenkeuken van het Belgische restaurant Pastorale in Reet. In het najaar gaat het restaurant op de bovenste verdieping van de hoteltoren (132 kamers) aan de Vestdijk open. 

Sterren
De inspecteurs van 's werelds bekendste restaurantgids Michelin dineren zich een ongeluk de laatste jaren in de regio. Het gezellige bandenmannetje zal er niet slanker op worden met de steeds grotere oogst aan (potentiële) top-restaurants in de regio. Het regende afgelopen jaren bijna sterren; De Lindehof in Nuenen kreeg een tweede ster en met Wiesen, Zarzo en Tribeca (in het pand van Boreas in Heeze) kwamen er nieuwe sterrenzaken bij. En dan is er nog een categorie met koks die warm lopen.

Uitblinker
En hoewel hij de kaarten op zak houdt, het kan bijna niet anders dan dat Casimir Evens (31) in elk geval bij die laatste categorie hoort. De in Paramaribo geboren chef werkte bij Avant-Garde Van Groeninge in het Philips Stadion, De Lindehof en Boreas. En bij meerdere tweesterrenrestaurants in België. ,,We willen in elk geval onze visie laten zien en gaan niet te hoog inzetten. Dan zien we wel wat er gaat gebeuren", vertelt Evens. Hij verhuisde op zijn zesde naar Eindhoven. ,,Ik ken er alle nieuwe wijken en zie wat er allemaal in de stad aan het gebeuren is. Die is volop in beweging. Ook op culinair gebied. Neem Bas van Kranen (chefkok bij sterrenrestaurant De Leuf in Limburg, red.), die komt er ook aan in Eindhoven." Evens ging naar de De Rooi Pannen in Eindhoven waar hij tien jaar geleden als uitblinker op het schild werd gehesen om zijn inzet, ambitie, betrokkenheid en creativiteit.

Geheim
Hoe de nieuwe Eindhoven werkplek van Evens gaat heten, blijft nog geheim. Het hotel, dat tegen de zomer klaar moet zijn, behoort tot het sjieke 'Collection'-label van de internationale hotelketen NH. Daarvan zijn er nog drie in Nederland, allemaal in Amsterdam. Twee ervan hebben een eigen sterrenrestaurant. 

Dat Michelin het steeds drukker krijgt, beaamt Dick Middelweerd van tweesterrenrestaurant De Treeswijkhoeve in Waalre. ,,We krijgen steeds meer gasten die voor een culinair weekeindje naar Eindhoven komen. Uit Rotterdam, Maastricht of België. Die nemen in Eindhoven een hotel en gaan vervolgens lekker uit eten", vertelt Middelweerd. De komst van een goed restaurant in De Groene Toren ziet hij dan ook niet als concurrentie. ,,Welnee, dat is alleen maar hartstikke goed voor de regio. En daar profiteren we allemaal van mee." 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven