Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Vijftien miljoen voor zonnepanelen voor huiseigenaren in Eindhoven

EINDHOVEN - Er moeten meer zonnepanelen komen in Eindhoven. Om dat doel te bereiken doet het gemeentebestuur mee aan regionaal plan dat het plaatsen van zonnepanelen moet stimuleren. Door daar renteloze leningen voor te verstrekken. 

Om er voor te zorgen dat meer Eindhovense huiseigenaren de komende jaren zonnepanelen op hun dak gaan plaatsen, wil het gemeentebestuur 15 miljoen euro opzij zetten. Daarmee kunnen maximaal drieduizend huiseigenaren aan zonnepanelen geholpen worden.  Gemiddeld kost het plaatsen van zonnepanelen zo'n 5.000 euro. 

Lening

Huizenbezitters kunnen via de gemeente een renteloze lening sluiten voor dat bedrag  en zo het plaatsen van de zonnepanelen financieren. Die lening wordt vervolgens in 15 jaar afbetaald. Deze constructie kan 3.000 Eindhovense gezinnen jaarlijks een besparing van 135 euro opleveren: dat bedrag zijn ze dankzij de zonnepanelen jaarlijks minder kwijt aan stroomkosten.  

Doel van dit plan is de CO²-uitstoot in Eindhoven terug te dringen. Als 3.000 Eindhovense huiseigenaren zonnepanelen op hun dak plaatsen, zorgt dat voor een afname van het stroomgebruik met drie procent. En dat zorgt dan weer voor een reductie van de uitstoot van CO² met 3,8 procent, zo heeft het gemeentelijk projectteam voor dit plan becijferd. 

Regio

Het Eindhovense plan is onderdeel van een groter plan voor de gehele regio Zuidoost-Brabant. Daaraan doen in totaal twaalf gemeenten mee. Het gaat, naast Eindhoven, tot op heden om Asten, Best, Cranendonck, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Laarbeek, Nuenen, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard en Waalre. 

Het plan is in de ogen van het projectteam aantrekkelijk voor de consument omdat die alle rompslomp die komt kijken bij het aanschaffen van zonnepanelen uit handen kan geven. 

Er wordt straks gewerkt met een 'provider', die zorgdraagt voor gezamenlijke inkoop van de panelen en voor het laten plaatsen van de panelen.  De administratie die het verstrekken van de leningen met zich meebrengt wordt ondergebracht bij gemeentelijke diensten, zo is althans de bedoeling.      

Provincie

Overigens hebben de betrokken gemeenten aan het provinciebestuur gevraagd ook in het project te participeren. Dat zou de financiering van het project nog aantrekkelijker maken, omdat de provincie tegen lagere rentetarieven geld kan lenen op de kapitaalmarkt.  

Provinciale Staten moeten zich nog uitspreken over dat verzoek. ,,Maar informeel hebben we inmiddels begrepen dat het provinciebestuur welwillend staat tegenover ons plan", aldus de Eindhovense projectleider. 

  1. Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen
    PREMIUM

    Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen

    EINDHOVEN - Onder de straten in de steden ligt het vol met kabels en buizen en met de komst van het nieuwe 5G mobiele netwerk dreigen er nog vele bij te komen. Als het aan John Reid en Luis Oliveira van Aircision ligt hoeven het er niet zoveel te zijn. „Met onze technologie kunnen we data met laserstralen versturen. Lasers op gebouwen en masten zenden gecodeerde lichtstralen naar elkaar. Op die laserstralen versturen we data met een snelheid van tien gigabit per seconde. Dat is een 5G snelheid die met radiografische straalzenders niet te halen is. Het nadeel dat regen en mist de lasers kunnen onderbreken, daar hebben wij wat op gevonden.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven