Vizier van Temporary Art Centre in Eindhoven gericht op design

VideoEINDHOVEN - Bij het Temporary Art Centre (TAC) geeft directeur Rob Veldhuijsen de komende tijd na vier jaar het stokje over aan Astrid Riona Cats. In het complex - 6000 vierkante meters, 80 ateliers waarin ruim 200 kunstenaars werken en zes zalen - wordt meer en meer aandacht geschonken aan beeldende kunst en design.

Volledig scherm
Het Temporary Art Centre in Eindhoven. © Menno Boon

De eerste jaren was Rob Veldhuijsen vooral bezig met behoud van het grote complex, pal tegenover het Philips Stadion. ,,Ja, zorgen dat de boel niet omviel. En daarnaast heb ik geprobeerd er weer wat leven in te krijgen. Dat is gelukt.” En nu is het tijd voor verdieping. Maar daar ligt niet mijn kracht, ik ben van de breedte. En verder vind ik dat het TAC een plek is van jonge mensen, jonge makers. Waarom zou de directeur dan niet een jonge maker zijn? Daar hebben we ook talenten en die moeten ook ontwikkeld worden. En die twee dingen hebben er toe geleid dat Astrid is aangesteld.”

In het plan dat even daarvoor bij Stichting Cultuur Eindhoven was ingediend was al het speerpunt ‘beeldende cultuur’ vastgesteld en Cats kon zich daar prima in vinden. ,,Als je kijkt wat hier in de 80 ateliers aan makers zit, dat zijn toch bovenal kunstenaars en vormgevers.”

Mogelijk-maker
Cats, op 1 maart begonnen bij het TAC, is blij dat er maar voor één jaar subsidie is aangevraagd bij de SCE, omdat zij nu de gelegenheid heeft om een meerjarenplan samen te stellen. ,,Het TAC is een ‘mogelijk-maker’, waarmee wordt bedoeld dat de plek er is om zaken mogelijk te maken voor kunstenaars en designers. We moeten dingen niet dubbel gaan doen. Ander belangrijk punt: theater, muziek en andere disciplines kunnen hier wel ruimte krijgen, maar dan ter versterking van die beeldende cultuur, want die staat voorop.”

Veldhuijsen: ,,Het leuke is dat steeds meer mensen en instanties hier dingen willen doen. Dat beschouw ik als een compliment; men vindt het een fijne plek. Voordeel voor ons is dat je dan kunt kiezen, de regie kunt voeren door bepaalde activiteiten wel en andere niet te laten plaatsvinden. Dat bepaalt natuurlijk ook wat het TAC is.” Cats vult aan: ,,Ja, maar daarmee is niet gezegd dat alles en iedereen met de neus dezelfde kant op moet zitten. Integendeel, er moet altijd ruimte zijn voor nieuwe dingen en daarbij sluit ik niet een discipline uit. Ik mag graag worden verrast.”

Quote

Ik mag graag worden verrast.

Astrid Riona Cats

Zichtbaarheid in de stad
Nieuw is een presentatie die dit jaar voor de eerste keer plaatsvindt – in september - in alle zalen van het TAC. ,,We willen dat design meer zichtbaar wordt in de stad, niet als museum of zo, maar als presentatie waarin het nieuwste design, soms nog in de onderzoeksfase wordt getoond. Wat wordt hier nu precies gemaakt, hoe wordt gemaakt, dat soort vragen worden aan de orde gesteld. Wat is precies de relatie tussen wat ASML doet en die Koreaanse ontwerpster op de Design Academy doet? Dat zie je in september, opgezet samen met een aantal TAC-gebruikers.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven