Eindhoven Airport.
Volledig scherm
Eindhoven Airport. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Vliegtuig vol medische hulpmiddelen van Eindhoven Airport naar Sint-Maarten

EINDHOVEN - Vanaf Eindhoven Airport is zondagmorgen een transportvliegtuig met medische apparatuur, beschermingsmiddelen en medicijnen naar Sint-Maarten vertrokken om daar coronapatiënten te kunnen behandelen. De regering van het eiland besloot zaterdag tot een lockdown.

Het gaat deels om een ‘Hospitainer’, een mobiel ziekenhuis met zes zelfstandige intensive care-plekken. Op de vlucht bevindt zich ook apparatuur die ruimte biedt voor zes extra intensive care-plekken. ,,Dit transport is een concrete stap naar het opschalen van de medische zorg voor alle eilanden”, zegt Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Continu overleg

De extra ic-plekken zijn bedoeld voor alle patiënten van alle eilanden van het Caribische deel van het Koninkrijk. Sint-Maarten wordt als eerste aangedaan, omdat het versterken van de medische diensten voor de bovenwindse eilanden op dit moment volgens het RIVM het hardste nodig is. 

Blokhuis: ,,Er is continu overleg met alle betrokkenen hier in Europees Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Samen werken we keihard om de verspreiding van corona zoveel mogelijk in te dammen en tegelijkertijd zo goed mogelijk voor corona patiënten te zorgen.”

Personele versterking

In navolging van de transportvlucht, wordt komende week ook extra medisch personeel ingevlogen. Daarover worden nog afspraken gemaakt met een internationaal bedrijf dat medisch personeel uitzendt. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven