Vliegtuigen Eindhoven Airport weer de lucht in nadat 300 reizigers noodgedwongen overnachtten op luchthaven

update + videoEINDHOVEN - Met twaalf vluchten van Transavia, Wizz Air en Ryanair hoopt Eindhoven Airport vandaag een inhaalslag te maken voor de gestrande reizigers. De extra vluchten worden ingepast in het vluchtschema, aldus een woordvoerster. De eerste vluchten zijn donderdagmorgen vertrokken, de rest gaat in de loop van de dag.

,,Het weer is goed en we verwachten dat alle vluchten vandaag gewoon doorgaan”, zegt de woordvoerster. Naar schatting driehonderd gestrande reizigers brachten de nacht door op veldbedden in de vertrekhal van Eindhoven Airport, waar het vliegverkeer woensdagavond werd stilgelegd vanwege dichte mist. Sommige vluchten weken uit naar Brussel en Keulen.

Slechts een beperkt deel van de reizigers kon worden ondergebracht in hotels in de buurt, omdat veel kamers vanwege de vakantieperiode bezet waren. Veel passagiers zijn ook weer naar huis gereden. Circa vijftig vluchten moesten woensdag worden geannuleerd.

Camping

Eindhoven Airport was woensdagavond veranderd in een soort camping. Overal waar plaats was, zetten vrijwilligers van het Rode Kruis, marechaussees en medewerkers van het vliegveld veldbedden neer om gestrande reizigers een slaapplaats te bieden.

Dat is eigenlijk een verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappijen, als vluchten door - in dit geval - de mist uitvallen. Op Nieuwjaarsdag werd er maar mondjesmaat gevlogen van of naar Eindhoven vanwege de mistdeken over de luchthaven. Maar bij gebrek aan hotelbedden rond nieuwjaar hakte Eindhoven Airport woensdagavond de knoop door. Het calamiteitenprotocol werd in werking gesteld en zoals afgesproken in een convenant rukte het Rode Kruis 450 bedden aan. De rest van de passagiers van een tiental vluchten had een andere slaapplaats gevonden, in een hotel of bij familie of vrienden.  

Volledig scherm
De terminal van Eindhoven Airport blijft open vanwege mist, het Rode Kruis heeft er veldbedden opgezet voor de gestrande reizigers. © Fotopersburo Bert Jansen / Sem van Rijssel
Volledig scherm
Eindhoven Airport zette veldbedden op voor in de mist gestrande reizigers op Nieuwjaar, zoals de Poolse familie Bancarz. © Michel Theeuwen

,,De kinderen vinden het leuk. Het is voor hen een soort avontuur, inderdaad, zoals kamperen", zei vader Bancarz. ,,Maar wij doen dit liever niet nog eens", zei hij met een blik op zijn vrouw die hem met de drie kinderen bezoekt met Kerstmis in Eindhoven waar hij woont en werkt. ,,Op de heenreis moesten ze al een nacht wachten omdat er iets mis was met het vliegtuig en dan nu weer die mist.” Nu vliegt hij met zijn gezin terug naar Polen. 

Volledig scherm
Passagiers slapen op Eindhoven Airport vanwege de mist © Fotopersburo Bert Jansen/Sem van Rijssel

Even later trekken hij en zijn vrouw en kinderen naar de geïmproviseerde ‘familiekamer’ in het Businesscentrum van Eindhoven Airport. De rest van de gestrande reizigers heeft een veldbed toegewezen gekregen in een grote zaal of op de gang. ,,En we breiden het al naar gelang de behoefte verder uit", zegt persvoorlichter Gijs Vrenken van de luchthaven, maar nu even als manusje van alles werkzaam op ‘camping Eindhoven Airport’. 

Volledig scherm
Passagiers slapen op Eindhoven Airport vanwege de mist © Fotopersburo Bert Jansen/Sem van Rijssel

Het vliegveld vond het nodig om zijn verantwoordelijkheid te nemen, vertelt Vrenken. Omdat het de luchtvaartmaatschappijen niet lukte om voldoende overnachtingsplekken te organiseren. Hotels zitten dezer dagen vol en vervoer naar elders is ook moeilijk te regelen. ,,Dus hebben wij volgens vaste afspraak het Rode Kruis ingeschakeld, om reizigers in ieder geval een slaapplekje te bieden. Ook blijft de terminal en de catering de nacht open", aldus Frenken. 

Volledig scherm
Passagiers slapen op Eindhoven Airport vanwege de mist © Fotopersburo Bert Jansen/Sem van Rijssel

Felix van Poll van het Rode Kruis, district Zuidoost-Brabant, regelde de 450 bedden bij het centrale magazijn van de organisatie en acht regionale vrijwilligers. Die delen nu de bedden, dekens én een verzorgingssetje uit. ,,Met daarin wat broodnodig is om tanden te poetsen en te douchen. Voor de kleintjes hebben we zelfs wat knuffels geregeld", aldus Van Poll. Zijn club heeft wel de nodige ervaring. Een à twee keer per jaar wordt het Rode Kruis ingeschakeld. Soms blijven de bedden ongebruikt. Maar op deze eerste dag van het nieuwe jaar niet. 

Volledig scherm
Eindhoven Airport zette veldbedden op voor in de mist gestrande reizigers op Nieuwjaar, zoals de Poolse familie Wotynczuk. © Michel Theeuwen

Onder de gestrande reizigers zijn veel Oost-Europeanen omdat de vluchten ook die kant op gingen. Nederlandse reizigers hebben zelf oplossingen gezocht, zijn teruggegaan naar huis of naar familie. De familie Wotynczuk uit Lublin in Polen kwam er op het vliegveld pas achter dat er niet gevlogen werd. ,,Alle hotels zijn vol, dus dit", terwijl hij naar het veldbed wijst, ,,is in ieder geval een plek om te slapen. We waren bang dat we op de vloer moesten slapen, dus dit is een aangename verrassing. Hier hebben we alles, dekens en verzorging”, aldus Wotynczuk die met moeder, vrouw en kind zijn schoonzus bezocht. En morgen weer naar Polen? ,,We zullen zien wat de mist doet”, hield hij een slag om de arm.  

Volledig scherm
Eindhoven Airport blijft open vanwege mist, veldbedden opgezet © Fotopersburo Bert Jansen / Sem v
Volledig scherm
Passagiers slapen op Eindhoven Airport omdat er niet meer gevlogen kan worden vanwege de mist. © Fotopersburo Bert Jansen/Sem van Rijssel

In samenwerking met indebuurt Eindhoven