Volledig scherm
Drukte op Eindhoven Airport nadat mist het vliegverkeer stillegde. © Foto van de Meulenhof

Vliegverkeer op Eindhoven urenlang stil door mist

updateEINDHOVEN - Door dichte mist lag het vliegverkeer op Eindhoven Airport dinsdag urenlang stil. Rond 13.15 uur komt het vliegverkeer weer beperkt op gang. ,,Zo lang het zicht voldoende is, wordt er gevlogen.”

Volledig scherm
Het was druk in de aankomsthal door de vele vertraagde vluchten. © Bert Jansen

Het KNMI had dinsdagochtend code geel afgekondigd in verband met de dichte mist in Noord-Brabant. Passagiers voor vluchten van Eindhoven naar Malaga, Lissabon, Catánia en Rome werden dinsdag met de bus naar het vliegveld van Keulen gebracht, waarnaar hun toestel is uitgeweken. 

Peter van den Einden uit Deurne ziet hierdoor een afspraak die hij vanmiddag had in Catánia mislukken. Hij blijft er nuchter onder;,Beter dit dan een ongeluk door de mist.”

Vluchten die hadden moeten landen op Eindhoven Airport weken uit naar omliggende vliegvelden zoals die in Keulen en Maastricht. Daar regelen vliegmaatschappijen bussen die de reizigers naar Eindhoven brengen. 

Twee uur in vliegtuig

Na een kort familiebezoek in Nederland wil Christel Holthuizen (41) graag weer terug naar haar woonplaats in Spanje. Nietsvermoedend vertrok ze uit Best richting Eindhoven Airport. Van enige mist merkte ze nog niets onderweg.

Om 07.45 uur had haar vlucht naar Alicante moeten vertrekken, maar dit was niet mogelijk door de mist. ,,We hebben zo’n twee uur in het vliegtuig gezeten. We kregen wel een bekertje water aangeboden.”

Volledig scherm
De passagiers die met de bus mee moeten, staan buiten bij de aankomsthal in een lange rij te wachten. © Dominique Elshout

Vertrokken

Reizigers die het vliegtuig wilden verlaten, mochten dat. Holthuizen: ,,Dat mocht alleen als je geen ruimbagage had. Een paar mensen zijn ook vertrokken, zij zagen dus van hun vlucht af. Maar die hebben dan nergens recht op.”

Holthuizen vernam van een medepassagier dat hij zijn afspraak in Alicante mist. ,,Die man was dus helemaal niet blij.” Zelf baalt Holthuizen ook. ,,Een langer verblijf is niet gewenst. Maar goed, aan het weer doe je niets.”

Drukte

Holthuizen hoopt dat Transavia de vlucht alsnog kan uitvoeren. ,,Desnoods vanaf Maastricht of Schiphol. Ik wil graag weer bij mijn man en kinderen zijn.” Het is volgens haar al erg druk in de vertrekhal. ,,En stopcontacten zijn schaars.”

Volledig scherm
Lange rijen reizigers wachten op de bussen op Eindhoven Airport. © Foto van de Meulenhof

De eerste vlucht dinsdagochtend zou om 07.00 uur vertrekken naar Arrecife (Spanje). Het toestel moet aan de grond blijven totdat de mist is opgetrokken. Volgens de zegsvrouw zijn de passagiers klaar om te vertrekken. ,,Maar die zullen helaas moeten wachten. Dit oponthoud door de mist heeft nog gevolgen voor de hele dag.”

Volledig scherm
Flinke vertragingen op Eindhoven Airport, de mist is de boosdoener. © Dominique Elshout

Zicht te slecht

Eerder was de verwachting dat de mist tussen 10.00 uur en 12.00 uur zou optrekken. Maar het zicht was toen nog te slecht voor piloten. ,,We houden nauw contact met de meteorologische dienst op onze vliegbasis over de weeromstandigheden”, zei de woordvoerster van Eindhoven Airport dinsdagochtend.

Komt vaker voor

Volgens de zegsvrouw komt het vaker in een jaar voor dat dichte mist leidt tot het staken van vliegverkeer. ,,Vooral in de herfst en winter. We kunnen niets anders doen dan wachten totdat de weersomstandigheden veranderen.”

De luchthaven raadt aan om de website van Eindhoven Airport in de gaten te houden voor reisinformatie. 

Volledig scherm
Het vliegverkeer op Eindhoven Airport lag uren plat door mist. © Foto van de Meulenhof
Volledig scherm
Het KNMI had dinsdagochtend code geel afgekondigd in verband met de dichte mist in Noord-Brabant. © Bert Jansen
Volledig scherm
Rond 13.15 uur komt het vliegverkeer weer beperkt op gang. ,,Zo lang het zicht voldoende is, wordt er gevlogen.” © Bert Jansen
Volledig scherm
Door dichte mist lag het vliegverkeer op Eindhoven Airport dinsdag urenlang stil. © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven