Volledig scherm
Moreelselaan in Eindhoven met rechts VMBO Piuslaan © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Vmbo Piuslaan in Eindhoven valt 2 miljoen goedkoper uit

EINDHOVEN - De vernieuwbouw van de vmbo-school Piuslaan in Eindhoven valt 2 miljoen euro goedkoper uit, zo blijkt bij de eindafrekening die het college van B en W naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Van de in totaal beschikbaar gestelde 17,5 miljoen euro heeft schoolbestuur OMO bij de bouw in de jaren 2014-2016 'slechts' ruim 15,5 miljoen euro uitgegeven. De meevaller is ontstaan doordat de aannemer veel goedkoper heeft ingeschreven voor het project.

In het gebouw zijn de scholen Sint-Aloysius/De Roosten en het Vakcollege Eindhoven (voorheen Pleincollege De Burgh) samengebracht. Ze hebben ieder hun eigen ingang in de nieuwbouw achter de monumentale school aan de Piuslaan.

De inschrijving voor de bouw vond plaats in 2014, toen de bouwcrisis de sector nog in zijn greep had. Aannemers rekenden destijds veel minder omdat ze hun mensen graag aan het werk hielden, zodat hun bedrijf overeind bleef. Vmbo Piuslaan was net op tijd, want de middelbare scholen die enkele jaren later aan de beurt waren met nieuwbouw kregen tegenslag na tegenslag te verwerken. Eerst moest op last van de Tweede Kamer flink bezuinigd worden op het budget voor huisvesting van scholen. Daarvoor moest Eindhoven 80 miljoen besparen.

Toen daarvoor een oplossing was gevonden door het faseren van de nieuwbouw en het maken van nieuwe plannen, bleken de bouwkosten inmiddels flink opgelopen. Scholen als het Huygens Lyceum aan de Rachmaninovlaan, het Van Maerlant Lyceum en het Lorentz Casimir Lyceum bleken veel duurder dan van tevoren begroot. Nieuwbouw moest weer uitgesteld worden. Begin dit jaar is ook daarvoor een oplossing gevonden.

  1. Pleegouders haken af door gebrek aan begeleiding en nazorg
    PREMIUM

    Pleegou­ders haken af door gebrek aan begelei­ding en nazorg

    EINDHOVEN - Ruim veertien procent van de pleegouders haakt elk jaar af. 52 Procent van de pleegouders die meewerkten aan een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland, zijn gestopt door problemen met het pleegzorgsysteem of omdat ze het gevoel hadden dat professionals hen onvoldoende serieus namen. Er is werk aan de winkel om de opvang van deze kwetsbare groep te kunnen blijven garanderen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven