Volledig scherm
PREMIUM
Honderden Brabanders praatten dinsdag mee over de toekomst van het voedselsysteem in de provincie. © Roy Lazet

Voedsel1000 kweekt vooral begrip tussen Brabantse boer en consument

DEN BOSCH - Ruim 400 Brabanders bogen zich dinsdag tijdens de Voedsel1000 over de toekomst van het voedselsysteem in de provincie. De ideeën zullen nog moeten rijpen, maar de voedseltop zorgde in elk geval voor meer begrip tussen partijen.

Hoe verdient een Brabantse boer een eerlijke prijs voor een duurzaam product? Waarom zeggen we als burger dat we duurzaamheid en dierenwelzijn heel belangrijk vinden, maar gaan we in de supermarkt toch gewoon voor het goedkoopste product? Hoe leven de boer en zijn buurman een beetje leuk met elkaar samen? Dat soort vragen stonden dinsdagmiddag centraal tijdens de Voedsel1000 in 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Ruim 400 Brabanders - van boer tot burger en van varkensdierenarts tot duurzaamheidsactivist - spraken er over de toekomst van het voedselsysteem in de provincie. De winst zat hem uiteindelijk niet eens zozeer in de plannen, die nog zullen moeten rijpen. Maar vooral in het feit dat er mensen met elkaar in gesprek gingen die meestal vooral over elkaar praten.

  1. Gemeente mag plaag processierups in Eindhovense buurt pas bestrijden als het al te laat is, bewoners de dupe
    PREMIUM

    Gemeente mag plaag processie­rups in Eindhoven­se buurt pas bestrijden als het al te laat is, bewoners de dupe

    EINDHOVEN - Door een wet kon de gemeente Eindhoven pas op 7 juni beginnen met bestrijding van de processierups, toen de plaag al ondraaglijk was aan de Tilburgseweg-Oost. Nu zitten buurtbewoners onder de rode jeukende bulten, sommige mensen zijn zelfs al weken uit hun woning gevlucht. Daar komt nog eens bij dat de brandende haartjes, die in huizen naar binnen zijn gewaaid, voor rekening van de bewoners zelf zijn. ,,Er zitten hier nu meer processierupsen dan ooit”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven