Gerard van Leerdam en Rob Verschuren.
Volledig scherm
Gerard van Leerdam en Rob Verschuren. © Sem Wijnhoven / Foto van de Meul

Voetbalclub Woenselse Boys 90 jaar: Van Scheerkwast tot Woenselse Boys

EINDHOVEN - Voetbalclub Woenselse Boys bestaat deze maand 90 jaar. De vereniging leeft als nooit tevoren en is financieel gezond. Iets wat niet vele clubs in Eindhoven kunnen zeggen.

Het was 1929. Nederland verkeerde in diepe crisis. De mensen hadden weinig vrije tijd. Het trefpunt was de kroeg of even bij de kapper binnenlopen. Gespreksonderwerp steevast: voetbal. Logisch gevolg: bij kapper Ieske van Kessel aan de Lijmbeekstraat werd een clubke opgericht; vv De Scheerkwast.

De naam veranderde later in RKVV Woenselse Boys (1950) en kwam terecht op sportpark Bara. Het sportterrein van de Baekers-Raijmakers Textielfabrieken langs het Eindhovense spoor nabij station Beukenlaan. ,,Destijds voor ons een ideale situatie", weet de huidige secretaris Gerard van Leerdam (61), die inmiddels veertig jaar bestuurslid is. ,,Het was particulier terrein waardoor we niets te maken hadden met gemeentelijke afgelastingen. Veel clubs kwamen met slecht weer hier toch voetballen. Jammer dat we in 1969 daar weg moesten omdat de fabrieken gingen sluiten."

TBC-toernooi

Woenselse Boys beleefde aan de Kabelstraat in de vijftiger en zestiger jaren hoogtijdagen. Het jaarlijkse TBC-toernooi (waarvan de opbrengst werd geschonken aan de strijd tegen tuberculose, red.) met honderden deelnemende spelers was in de verre omtrek vermaard. De jeugdafdeling groeide als kool en het eerste elftal promoveerde zelfs naar de tweede klasse, wat toen het op één na hoogste amateurniveau was. ,,Woenselse Boys is nog altijd een club waar veel familiebanden dwars doorheen lopen", vertelt voormalig bestuurslid Rob Verschuren (67) die nu lid is van het feestcomité. ,,Als er ooit iemand vertrekt komt hij ook bijna altijd weer terug. Het is hier een baken van stabiliteit."

Na het Bara-sportpark moesten de Woenselnaren noodgedwongen uitwijken naar 't Laar. ,,Aan de Oirschotsedijk was het een prachtige omgeving", weet Van Leerdam. ,,Er was echter geen veldverlichting en veel ouders vonden de afstand voor hun kind te ver weg van huis. In de jaren zeventig liep het ledenaantal bij de junioren ver terug. De overgang naar De Hondsheuvels in 1985 is onze redding geweest."

Op het huidige sportpark nam het aantal jeugdleden weer snel toe. Tot op de dag van vandaag is Woenselse Boys een stabiele, vitale en financieel gezonde vereniging waarbij het aantal leden al jaren schommelt tussen de 650 en 700.

Het jubileumfeest is op 26 en 27 oktober. Leden en oud-leden kunnen zich aanmelden via mail.

  1. Nuenense politieman die levensgevaarlijke RAF-terrorist greep, komt met echtgenote om het leven

    Nuenense politieman die levensge­vaar­lij­ke RAF-terrorist greep, komt met echtgenote om het leven

    NUENEN/EINDHOVEN - 22 september 1977. Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Nederlandse politie. De voortvluchtige en gevreesde Duitse RAF-terrorist Knut Folkerts schiet in Utrecht een rechercheur dood en verwondt een tweede agent levensgevaarlijk. Een politieman die buiten post, gaat achter de vluchtende schutter aan. Het is de Nuenense Flip Raap, lid van het Brabantse observatieteam dat bij de aanhouding assisteert.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven