Volledig scherm

Voetbalvrienden van YouTube brengen theatershow (video)

EINDHOVEN - Op internet heeft vriendengroep De Bankzitters (met leden uit Eindhoven en Heeze) een gigantische schare jonge fans. De voetballiefhebbers stappen maandag 2 januari in de Jaarbeurs zelfs het theaterpodium op.

Een groep voetbalvrienden is uitgegroeid tot een internet-fenomeen. Op YouTube hebben Mathijs Stals (19) uit Heeze en Eindhovenaar Robbie van de Graaf (18) samen met hun vijf maten van het collectief De Bankzitters meer dan 1,1 miljoen volgers. Speciaal voor hun fans stappen ze maandag uit het beeldscherm: dan verzorgen De Bankzitters een theatershow in de Jaarbeurs in Utrecht (16.00 uur).

Passie
De zeven maken ieder voor zich al enkele jaren video's waarin ze de Fifa-voetbalgame spelen. Ze geven commentaar op hun prestaties, kopen en verkopen (virtuele) spelers of gaan uitdagingen aan met de kijkers. Alleen al de filmpjes van Robbie - beter bekend als LuckyGraafNL- zijn meer dan 30 miljoen keer bekeken. Door hun gezamenlijke passie leerden de YouTubers elkaar kennen. Ze besloten zich exact een jaar geleden te verenigen als De Bankzitters. „Die naam was meteen trending topic op Twitter”, zegt Van de Graaf.

Doelgroep tot 18 jaar
Steeds vaker zijn ze samen te zien in filmpjes waarin de Fifa-game minder opvallend figureert. Ze halen allerlei (onschuldige) ongein uit tijdens het voetballen op buurtveldjes of filmen hun belevenissen tijdens een gezamenlijke vakantie in Spanje. De verhalen en bijbehorend jargon zijn vooral populair bij jongens tussen de 10 en 18 jaar. Die krijgen nu de mogelijkheid hun helden in actie te zijn tijdens de voorstelling, een initiatief van een evenementenbureau.

'Ik was erbij'
​Er is plek voor 1.500 toeschouwers. Het zevental staat op een podium en krijgt de beschikking over een gigantisch beeldscherm. Tijdens een 'explosieve show' doen ze onder meer een quiz, kan het publiek de jongens opdrachten geven en beloven ze 'een samensmelting van gekkigheid'. Uiteraard krijgt ook de game Fifa 17 aandacht. Maar niet te opvallend. ,,Als je ons bezig wilt zien met Fifa, kun je op internet kijken", zegt Stals, beter bekend als Heezerules (ruim 1 miljoen views). ,,We willen exclusiviteit bieden, iets dat je niet op YouTube ziet. De bezoekers moeten achteraf zeggen: ik was erbij, daar ben ik blij om."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven