Volledig scherm
© Freekje Groenemans

Volgende stap voor Cure-plan enzymenfabriek Eindhoven

EINDHOVEN - Uitstel van executie, of een volgende stap in de lange weg van het realiseren van een ambitieus plan? De enzymenfabriek van Cure is in ieder geval nog niet van de baan.

Het veelbesproken plan voor de enzymenfabriek van afvalverwerker Cure mag verder worden uitgewerkt. Maar wel met de voorwaarde dat Eindhoven zorgt voor een breder draagvlak voor het financieel risicovolle plan.

Een ruime meerderheid van de Eindhovense gemeenteraad stelde zich dinsdagavond achter die eis van de PvdA: er moet financiële en bestuurlijke steun komen van de provincie en van een andere grote Brabantse gemeente. Alleen voor de VVD en D66 was die voorwaarde niet noodzakelijk.

85 miljoen
Ook verantwoordelijk wethouder Mary-Ann Schreurs (D66) vond de eis niet nodig, omdat ze toch al op zoek is naar de steun van andere gemeenten en het provinciebestuur voor het 85 miljoen euro kostende plan. Bovendien is het plan in de race voor een subsidie van 5 miljoen euro uit Brussel. "Dat zou het wat betaalbaarder maken", aldus de wethouder.

Eindhoven wijkt daarmee af van de lijn die de twee partners voor dit plan de afgelopen dagen kozen. De gemeenteraden van zowel Geldrop-Mierlo als Valkenswaard besloten voorlopig nog niet in dat plan te participeren.

Definitief ja of nee
Een tweede voorwaarde van de PvdA voordat er groen licht kwam was dat er een duidelijk moment is deze zomer waarop de Eindhovense gemeenteraad definitief ja of nee tegen het afvalverwerkingsplan kan zeggen. Ook dat moment komt er nu, zegde wethouder Schreurs toe in een lang en bij vlagen moeizaam debat.

PvdA-raadslid Eric Cols legde de wethouder van coalitiegenoot D66 namelijk stevig op de pijnbank, met een flink aantal kritische en fundamentele vragen bij financiële risico's en juridische constructies van het enzymenplan. Ook verweet hij Schreurs namens zijn fractie dat haar aanpak van dit plan 'kenmerken van tunnelvisie' vertoonde.

Op hun beurt legden oppositiepartijen BBL en VVD de PvdA'er weer op het rooster. De VVD verweet de PvdA bitter weinig vertrouwen in het eigen college te hebben. BBL stelde vast dat de eisen van de PvdA niet zo hard waren als ze op het eerste gezicht misschien leken.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven