Het bestuur van D66 Eindhoven stapt op.
Volledig scherm
Het bestuur van D66 Eindhoven stapt op. © Eindhoven.D66.nl

Voltallig bestuur D66 Eindhoven stapt per direct op

EINDHOVEN - Alle zeven bestuursleden van D66 in Eindhoven hebben hun functie per direct neergelegd. Dat gebeurde tijdens de ledenvergadering op zaterdagochtend. Daar stond een evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen op de agenda. Maar over de reden van het vertrek en op de vraag of dat iets met de evaluatie te maken heeft, wil niemand in de partij inhoudelijk reageren. 

Bestuursvoorzitter Mark van Glabbeek - die het nieuws op zijn Facebook-pagina meldde - heeft ‘niks te melden’, laat hij via whatsapp weten. Fractievoorzitter Robin Verleisdonk verwijst naar regiovoorzitter Bas Werker. Die zegt op zijn beurt eerst te willen praten met de leden in Eindhoven en beperkt zich tot de opmerking dat het ‘vervelend nieuws’ is.

Het rommelde dit jaar al flink binnen de Eindhovense partij. De positie van voormalig wethouder Mary-Ann Schreurs hield de gemoederen flink bezig. Landelijk D66-voorzitter Letty Demmers had Schreurs gevraagd om na de verkiezingen van maart dit jaar niet door te gaan als wethouder. Het was tijd voor vernieuwing en verjonging, vond het lokale D66-bestuur. Dat idee vond weerklank bij het landelijk bestuur. Ze weigerde, maar D66 belandde in de oppositie en kon geen wethouder meer leveren. Schreurs is nu raadslid voor de partij.

Daarbij kwam nog het bericht dat een regionale D66-commissie haar ongeschikt had bevonden voor het wethouderschap. Schreurs was ook boos op haar eigen D66-fractie. Nadat VVD en GroenLinks voor een coalitie met PvdA en CDA kozen, legde D66 zich binnen vijf minuten neer bij een rol in de oppositie, onder het motto ‘uithuilen en opnieuw beginnen’. Schreurs vond dat haar partij zich veel te snel gewonnen had gegeven.

Of deze gang van zaken geleid heeft tot aftreden van het voltallige bestuur op zaterdagmorgen is nog niet bekend. Op Facebook geeft de opgestapte Van Glabbeek niet veel meer prijs over zijn beweegredenen: ‘[...] Tot mijn verdriet heb ik vanochtend samen met mijn collega-bestuursleden Cosmas, John, Martijn, Sjef, Andor en Rogier besloten om onze taken als bestuursleden van D66 Eindhoven per direct neer te leggen. Tot een persoonlijke toelichting ben ik altijd bereid. [...]‘. Hij dankt in het bericht zijn mede-bestuursleden voor de prettige samenwerking.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven