Volledig scherm
© Thinkstock

Voor altijd je huis kwijt door drugsvondst

EINDHOVEN/HELMOND - Na een tijdelijke woningsluiting wegens een drugsvondst mogen veel mensen helemaal niet meer naar huis. Hun huurcontract wordt opgezegd en een koophuis kan worden afgepakt.

Burgemeesters sluiten huizen op basis van de Wet Damocles. Woningbouwcorporaties ontbinden over het algemeen een huurcontract wanneer een burgemeester op die manier een woning sluit. Juridisch gezien mag dat. Bovendien worden de huurders die uit huis gezet worden, geregistreerd. Daardoor kunnen ze bij alle aangesloten woningcorporaties in de regio jarenlang geen woning meer krijgen.

Banken
Maar ook huiseigenaren lopen een aanzienlijk risico. Banken mogen eisen dat een huiseigenaar in één keer de hypotheek betaalt wanneer er drugs in de woning worden gevonden. Is de eigenaar financieel niet in staat om dat te doen, wordt het huis geveild.

Met een drugscrimineel zal men niet snel medelijden hebben als hij zijn huis kwijtraakt. Maar wat als het hele gewone of hulpbehoevende mensen overkomt? En hoe zit het eigenlijk met de kinderen? Regioburgemeesters zetten vorig jaar namelijk 27 minderjarige kinderen uit huis na een drugsvondst in de woning. Na een sluiting van een paar maanden kunnen zij lang niet altijd terug naar huis.

Bijzondere gevallen
In een aantal gevallen is het de vraag in hoeverre de eigenaar of de bewoner van een woning echt verwijtbaar is. Zo werd vorig jaar een Helmondse villa aan de rand van Stiphout gesloten nadat daar 1.171 hennepplanten werden aangetroffen. De eigenaren kregen de woning niet verkocht en besloten hem daarom te verhuren. De huurders blijken een hennepplantage aangelegd te hebben. De villa moet maandenlang op slot, ondanks dat de eigenaren niks met de plantage te maken hebben.

In Nuenen werd een hennepplantage met 85 planten gevonden. De stroom werd illegaal afgetapt, heel gevaarlijk allemaal. De man die er woont, begrijpt er echter niet zo veel van. Hij is zwakbegaafd en staat onder bewindvoering. Hij geeft aan benadeeld en min of meer bedreigd te zijn. Daarom heeft hij de hennepplantage in zijn woning toegestaan. Tien jaar geleden heeft een soortgelijk incident plaatsgevonden, destijds met het afsluiten van contracten op zijn naam. Ook hij moet zijn woning verlaten van de burgemeester.

Rust
Het sluiten van woningen is niet als straf bedoeld voor de bewoners, maar als maatregel om de rust in de straat te herstellen. Een drugspand kan een aanloop van allerlei criminele lui veroorzaken. Maar voor een aantal gevallen blijft de vraag: staat het belang van een woningsluiting in verhouding tot het persoonlijke leed dat ermee wordt veroorzaakt?

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven