Tumaini Vrijdag, de dochter van Hugo Vrijdag van de Ontdekfabriek.
Volledig scherm
Tumaini Vrijdag, de dochter van Hugo Vrijdag van de Ontdekfabriek. © Hugo Vrijdag

Voor elkaar: Project 'Wat als stad' start nu al

EINDHOVEN - De Ontdekfabriek in Eindhoven heeft door het uitbreken van de coronacrisis het project 'Wat als stad' naar voren getrokken. Kinderen kunnen nu al thuis aan hun ideeën over de stad in de toekomst werken.

Het project 'Wat als stad' van de Ontdekfabriek zou eigenlijk pas na de zomervakantie van start gaan en tijdens de Dutch Design Week gepresenteerd worden. Maar omdat schoolkinderen nu toch thuiszitten, kunnen ze er nu hun ideeën al op loslaten.

Nadenken over de toekomst

Hoewel 'Wat als stad' aanvankelijk was opgezet als schoolproject hebben de mensen van de Ontdekfabriek het nu aangepast en geschikt gemaakt voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd. Directeur Chris Voets zegt daarover: ,,Met dit project willen we kinderen stimuleren na te denken over de toekomst van de stad en hoe die er in hun ogen dan moet uitzien. En kunnen ze hun ideeën vervolgens samen met hun ouders, broertjes of zusjes concreet uitwerken met eenvoudige huis-, tuin- en keukenmaterialen.''

Ideeën aanreiken

De Ontdekfabriek reikt gezinnen daarvoor ideeën aan via Youtube-filmpjes, materiaalpakketjes, schaalmodellen én de tools waarmee ze hun gedroomd idee concreet kunnen gaan bouwen. Voets: ,,Het is leuk dat de kinderen hier nu toch al mee aan de slag kunnen, nu ze niet naar de Ontdekfabriek zelf kunnen komen."

Nieuwe stad tentoonstellen

Het is de bedoeling dat de 'nieuwe stad' op een later tijdstip in de Ontdekfabriek wordt opgebouwd en tentoongesteld. Voets hoopt op de Dutch Design Week, maar mogelijk wordt dat toch een ander tijdstip.

Overigens kunnen kinderen ook nog steeds meedoen aan de Uitvinderswedstrijd van de Ontdekfabriek waarvoor in samenwerking met Philips ook een Uitvindmachine is ontworpen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven