Volledig scherm
Twee weken lang is het tijdelijke politiebureau geopend op de Woenselse Markt. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Vooral klein leed bij pop-up politiebureau Woenselse Markt in Eindhoven

EINDHOVEN - Twee weken lang staat er op de Woenselse Markt een tijdelijk politiebureau. Aangiftes kunnen er niet worden gedaan, wel kunnen bewoners terecht met hun problemen, vragen en mededelingen.

Op een groot vel in de hoek wordt met streepjes bijgehouden hoeveel buurtbewoners er al zijn binnengestapt in het pop-up bureau. Ook is te zien wat de reden is voor het bezoekje aan de blauwwitte keet, die dinsdag is geplaatst en er nog tot volgende week zaterdag blijft staan. De meeste van de ongeveer tachtig streepjes staan bij de vakjes ‘nieuwsgierig’ en ‘vragen/advies.” “Het is voornamelijk klein leed”, vertelt Gideon Goudriaan. Hij coacht de wijkagenten, die deze twee weken het tijdelijke bureau tegenover de Albert Heijn als standplaats hebben. Woensel heeft de primeur. “De Woenselse Markt is uitgekozen omdat deze wijk een van onze actiegebieden is en het op een centrale plek ligt met veel aanloop.” Als de pilot een succes is, duikt de mobiele politiepost op meer plekken op.

Ook andere organisaties

Het doel is om op deze manier beter verbinding te leggen met de burgers. “De drempel om hier binnen te stappen is stukken lager”, zegt stagiaire Marin Antonis, die de resultaten vanuit Avans Hogescholen onderzoekt. “Als ik aan het einde vraag of ze hiermee ook naar het bureau aan de Michelangelo waren gegaan , zegt vrijwel iedereen nee.” Veel meldingen gaan over de verkeersveiligheid in de Kruisstraat en uitpuilende afvalcontainers. Dat laatste is eigenlijk het pakkie-an van de gemeente. Toch hoeven ze niet iedereen die eigenlijk verkeerd is door te verwijzen. Op het bureau zijn ook andere organisaties aanwezig, zoals handhaving, gemeente en WIJeindhoven. Dat verlaagt de drempel nog eens extra, denkt Goudriaan. Niet overal wordt de politie als beste vriend gezien. “Iemand die met de politie praat, wordt dan gezien als ‘snitch’. Hier kan je ook voor een andere instantie komen.”

Aanleiding

Deze week staat er een overleg met de ondernemers op het programma. Ook verwachten ze nog meer nieuwsgierige bewoners. Niet ieder bezoekje heeft een even concrete aanleiding. “Soms willen mensen gewoon hun verhaal kwijt”, zegt Antonis. Een van die verhalen die ze meermaals hoorde, gaat over hoe de Kruisstraat is veranderd door de jaren heen. Veel familiezaken verdwenen, vaak voor weer een grillroom. En hoewel dat in eerste instantie geen politiezaak lijkt, gingen de agenten toch eens turven. “Als je de straat afloopt, zie je echt tientallen van die zaken. Je vraagt je toch af hoe die genoeg omzet draaien.” 

  1. Thomas Morgan van Differ in Eindhoven krijgt Vidi-beurs voor onderzoek kernfusie

    Thomas Morgan van Differ in Eindhoven krijgt Vi­di-beurs voor onderzoek kernfusie

    EINDHOVEN - Natuurkundige Thomas Morgan van onderzoeksinstituut Differ in Eindhoven krijgt een van de Vidi-beurzen voor onderzoek naar vloeibaar metaal als beschermlaag voor de wand van een fusie-energiecentrale. Vloeibaar metaal is een veelbelovend idee voor zo’n kunstmatige zon, omdat het zichzelf kan repareren en beschermen tegen de extreme condities in fusiereactoren. De levensduur van de reactorwand, waarnaar in Eindhoven onderzoek wordt gedaan, is een van de grootste uitdagingen in het internationale onderzoek aan fusie-energie.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven