Raiza Chedi is examenkandidate in Eindhoven en hoeft geen examen te doen.
Volledig scherm
Raiza Chedi is examenkandidate in Eindhoven en hoeft geen examen te doen. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Vooral teleurstelling bij examenleerlingen

EINDHOVEN - Examenkandidaten reageren vooral teleurgesteld dat het centraal schriftelijk niet doorgaat. ,,Het examen is iets dat je gedaan moet hebben om alles af te ronden. Dat hoort er voor mij gewoon bij", zegt Raiza Chedi (15).

De vmbo-examenkandidate van het Frits Philips lyceum (mavo) in Eindhoven is ‘best teleurgesteld’. ,,Al die voorbereidingen, daar ben ik al heel lang mee bezig.  Het is ook spannend, want er is altijd kans dat je dan niet slaagt.”

Ze had zich voorbereid om een goede prestatie te leveren. ,,Voor mijn ouders, mijn familie, voor de school, maar ook voor mezelf. Die kans heb ik nu niet.” Ze snapt de beslissing heel goed. ,,Natuurlijk, gezondheid is veel belangrijker. Maar dan mag ik nog wel teleurgesteld zijn. Er mag al zoveel niet: uitgaan, met vakantie gaan. Ik vind deze tijd heftig, maar ook verdrietig.”

Rare situatie

Ilse Fabrie is examenkandidaat vmbo bij het Pius X-College in Bladel.
Volledig scherm
Ilse Fabrie is examenkandidaat vmbo bij het Pius X-College in Bladel. © Rene Manders/DCI Media

Ilse Fabrie (15) uit Reusel vindt het vooral een rare situatie. Ze is examenkandidaat vmbo bij het Pius X-College in Bladel. ,,Je werkt naar een examen toe, je hebt verwachtingen die daar bij horen. Dat valt zomaar weg.”

Er lijkt een fijne kant aan te zitten. Geen examen betekent ook geen stress. Maar daar is ze het niet mee eens. ,,Een examen wil je toch een keer meemaken. Iedereen heeft dat meegemaakt. Pas dan ben je echt geslaagd. Straks zijn wij, van dit examenjaar, de enigen die geen examen hebben gedaan. Dat vind ik niet zo leuk.”

Van 'boffen’ is geen enkele sprake, meent ze. ,Je voelt je gewoon wat minder geslaagd. Dat is raar, want ik heb heel het jaar al mijn best gedaan. Ik verdien het dus wel.”   

Pakje boter

Philip Canoy (17) uit Best, leerling van het Heerbeeck College, doet dit jaar examen vwo. Aan de ene kant is hij vol begrip voor het besluit. ,,Natuurlijk snap ik dat. Iedereen zat er op te wachten. Je voelde het al aankomen. Maar ik hoop ook op een volwaardig diploma. Daar hoort nu eenmaal een examen bij.”

Hij gaat er van uit dat veel leerlingen er weinig op tegen hebben dat het examen vervalt. ,,Maar het is geen fijne gedachte dat anderen denken dat wij dat diploma bij een pakje boter gekregen hebben. Dat is niet zo. Wij hebben er net zo goed ook hard voor moeten werken.”

Er wacht nog een toetsweek op school. ,,Ik sta een zeven gemiddeld. Dat komt verder wel goed.”

Philip Canoy leerling van het Heerbeeck College zou eindexamen vwo doen.
Volledig scherm
Philip Canoy leerling van het Heerbeeck College zou eindexamen vwo doen. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

In samenwerking met indebuurt Eindhoven