Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Voorlopig niet sporten onder ledlicht op sportparken in Eindhoven

EINDHOVEN - Voetballen of tennissen onder ledverlichting is er voorlopig nog niet overal bij. Ombouwen van de verlichting van alle sportvelden in Eindhoven naar ledlampjes kost namelijk 2,6 miljoen euro. Dat geld is er niet en dus moet de verduurzaming wachten op het normale groot onderhoud. 

Regelmatig krijgt de gemeente er vragen over, van de politiek en van verenigingen: kan dat niet duurzamer, die bakken met licht op sportparken, met ledlampjes bijvoorbeeld? En dus heeft het college van B en W  laten uitrekenen wat het zou kosten om alle gemeentelijke sportparken versneld over te laten schakelen op de energiezuinige ledjes. Dat is gebeurt met de gegevens van enkele proefparken in de hand, zo staat in een brief van het college aan de gemeenteraad. 

De kosten zijn zo hoog omdat niet alleen de lampjes en de armaturen moeten worden vervangen, ook moet de verlichting van de sportparken losgekoppeld worden van het openbare net. In de berekening is nog niet eens de 'verledding’van de kantines, de kleedkamers en de verlichting op de parkeerplaatsen meegenomen. Dat zijn overigens geen grote bedragen, aldus de raadsinformatiebrief. 

Volledig scherm
LED Expert Group voorzag onder meer Tennispark Volley en sportpark Dommeldal-Zuid (van VV Gestel) aan de Locatellistraat in Eindhoven van ledverlichting. Dat was in 2010 een wereldprimeur.

Bovendien is becijferd hoeveel geld bespaard wordt met het vervangen van de verlichting door ledlampjes. En dat valt tegen, aldus het college: jaarlijks scheelt dat ‘slechts’ 26.000 euro aan energiekosten. Dat is dus ook geen manier om de hoge kosten terug te verdienen.  

Om de ledlampjes in het gewone onderhoud mee te nemen, maakt de gemeente Eindhoven begin 2020 een plan. Het college van B en W waarschuwt echter wel: er zal wel geld bij moeten voor het meerjarenonderhoudsplan, anders kan er nog geen ledverlichting aangelegd worden. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven