Volledig scherm
Raadsleden Rudy Reker en Tjerk Langman (rechts) van de Eindhovense LPF. © LPF

Voorrang voor statushouders in Eindhoven blijft

EINDHOVEN - Er is geen reden om statushouders geen voorrang meer te verlenen bij hun zoektocht naar een huurwoning, vindt het Eindhovense college van B en W. 

Statushouders blijven in Eindhoven voorrang houden bij hun zoektocht naar een nieuwe woning. Landelijke regelgeving maakt dat immers mogelijk. En het Eindhovense college van B en W ziet geen enkele aanleiding van die beleidslijn af te wijken. 

Burgemeester en wethouders schrijven dat aan de Eindhovense gemeenteraad, in antwoord op vragen van raadslid Tjerk Langman van de Lijst Pim Fortuyn. 

Langman vroeg het college van B en W onlangs om die voorrang voor statushouders te schrappen.  Sinds medio vorig jaar is het immers niet meer verplicht om die voorrang te verlenen nadat de toenmalige minister voor wonen, VVD'er Stef Blok, die bepaling schrapte. Daarmee wilde Blok de druk op de huurwoningmarkt enigszins verlichten. 

Urgentie

Asielzoekers die als vluchteling worden erkend krijgen de vluchtelingenstatus, en worden in de wandelgangen ook wel vergunninghouders en statushouders genoemd. De woningbouwcorporaties wijzen van de huurwoningen die in Eindhoven vrijkomen een kwart toe aan mensen met een urgentieverklaring. 

Statushouders hebben ook zo'n urgentieverklaring. De overweging daarbij is dat Eindhoven zonder deze voorrangsregeling niet aan de door de regering opgelegde taak kan voldoen om statushouders te huisvesten. 

Volgens het LPF-raadslid heeft de huidige Eindhovense aanpak bij woningtoewijzing echter een 'magneetwerking op asielzoekers die nog naar ons land willen komen en daardoor mogelijk een levensgevaarlijke overtocht wagen'.  

B en W van Eindhoven zien dat anders, zo blijkt uit de raadsinformatiebrief. Er is geen sprake  van een magneetwerking, omdat asielzoekers die in Nederland  arriveren over het hele land verspreid worden. Een direct verband met de Eindhovense werkwijze is er dan ook niet, aldus het college. 

Overigens blijkt uit onderzoek dat is verricht in opdracht van minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken dat er nauwelijks gemeenten zijn die de voorrang voor statushouders geschrapt hebben nadat deze verplichting is verdwenen. 

  1. Eindhovense Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

    Eindhoven­se Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

    De eerste en enige gipsvlucht van het jaar bracht vandaag zeven pistepechvogels van Oostenrijk naar Rotterdam The Hague Airport. Emma Lievers uit Eindhoven is een van hen. Zij ging op een van de pistes van Saalbach onderuit en vreest nu voor een gescheurde kruisband. De vlucht met andere pechvogels vond ze prettig: gedeelde smart is halve smart. ,,Het was aan boord heel gezellig”, zegt ze. ,,En het is fijn om van deur tot deur gebracht te worden.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven