Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen

Vraagtekens bij deskundigheid bouwtoezicht Eindhoven

EINDHOVEN - Pas een halfjaar nadat de parkeergarage bij Eindhoven Airport instortte, roert de Eindhovense politiek zich erover. Met name het bouwtoezicht is stof tot praten.

Eindhovense politieke partijen CDA en LPF willen opheldering over de rol van bouwtoezicht in de gemeente. Na het instorten van de parkeergarage op Eindhoven Airport werd bekend dat al maanden eerder scheuren op diverse plekken te zien waren. Eerder zei hoogleraar Rob Nijsse van de universiteit Delft dat de bouwinspecteur de bouw om die reden had moeten stilleggen. 

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) wil weten of de gemeentelijke afdeling Bouw en Woningtoezicht wel voldoende tijd, capaciteit en kennis heeft om adequaat de veiligheid van bouwprojecten te controleren en te garanderen. De partij zet ook vraagtekens bij de inhuur van bouwinspecteurs, blijkt uit zaterdagavond gestelde vragen. ,,Vorig jaar zijn we op pad geweest met een via het uitzendbureau ingehuurde bouwinspecteur", vertelt LPF-fractievoorzitter Rudy Reker. ,,We zijn toen naar het in aanbouw zijnde Student Hotel gegaan waar de wapening werd gevlochten. Hij liep een keer rond en heeft met de uitvoerder staan praten. Daarna zijn we naar de nieuwbouw van het Catharina Ziekenhuis gegaan. Ook daar weer gepraat met de uitvoerder. Dat was het eigenlijk. Ik weet niet of het altijd zo gaat."

Informatie

Ook het CDA wil duidelijkheid over het bouwtoezicht rond de parkeergarage op Eindhoven Airport. De partij wil weten of het klopt dat de gemeente soms niet over de benodigde informatie beschikte. Dat gegevens op diverse momenten ontbraken, blijkt uit notities van het gemeentelijk bouwtoezicht die met alle betrokken aannemers zijn gedeeld. CDA-raadslid Paul Leenders wil weten wat daarvan de oorzaak is en vraagt of sancties zijn uitgedeeld aan de bouwbedrijven. 

Sinds het instorten van de parkeergarage, waarbij geen slachtoffers vielen, is het de eerste keer dat schriftelijk raadsvragen zijn gesteld over dit onderwerp. De afgelopen maanden speelde de kwestie nauwelijks een rol van betekenis binnen de raadszaal. Op een paar mondelinge vragen van LPF en CDA vermeed burgemeester John Jorritsma specifieke antwoorden. Op 30 oktober zei hij dat hij niet op allerlei vragen inging omdat hij ook 'geen techneut is'. Jorritsma zei dat de gemeente heeft gecontroleerd, net zoals bij alle gebouwen waar de gemeente verantwoordelijk is voor de correcte uitvoering van de bouwvergunning. Jorritsma destijds: ,,Maar als het gaat om de toepassing van individuele constructies per onderdeel is dat niet aan de gemeente. Dat is gewoon niet te doen." 

Scheuren

De bouwinspecteur heeft op 16 maart voor het laatst melding gemaakt van een bezoek aan de bouwplaats. Op 27 mei bezweek de garage waaraan nog gebouwd werd. Op foto's die enkele dagen voor het laatste geregistreerde bezoek zijn gemaakt, zijn scheuren rond kolommen te zien. Overigens zegt de gemeente dat de bouwinspecteur ook na half maart nog langs is geweest maar dat daar geen melding van is gemaakt omdat het toezicht zich richt op nieuwbouw.  

Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven