Vrachtwagenongeval op A67: weg weer helemaal open

update+videoEERSEL - De A67 bij Veldhoven is vrijdag een groot deel van de dag volledig afgesloten geweest na een ongeval met een vrachtwagen. De wagen vervoerde natriumhydroxide; een stof die ook wel bijtende soda wordt genoemd. rond 16.50 uur is de weg richting Eindhoven  opengegaan. De weg richting België volgde rond 17.15 uur. 

De verwachting was dat de bijtende soda, die over het wegdek was verspreid, het wegdek zou aantasten. Nu blijkt dat het asfalt vrijwel niet is beschadigd en er geen spoedreparatie aan het wegdek nodig is. 

Het bleek een flinke klus om de lading van de vrachtwagen over te pompen, omstreeks 15.00 uur was dit pas klaar. Vervolgens moet ook de vangrail nog worden vervangen. 

Volledig scherm
De situatie op de A67 bij Veldhoven, met de gekantelde tankwagen. © Bert Jansen

Door de middenberm

Volledig scherm
De vangrail op de A67 is weggehaald. Die moet over een groot aantal meters worden vervangen. © Rijkswaterstaat

Het ongeluk gebeurde iets na 05.30 uur. De wagen kwam uit de richting van Eindhoven en schoot door de middenberm. Hij ligt gekanteld tegen en op de vangrail. Na het kantelen is er een personenauto tegenaan gereden. Daardoor is er een lek ontstaan in het vat, waaruit vloeistof lekt. Alleen brandweermensen met beschermende kleding kunnen dicht bij de voertuigen komen. 

De directe omgeving werd in een straal van 25 meter rondom de tankwagen afgezet, ook voor hulpdiensten. Aan één kant van de vrachtwagen mocht de eerste uren helemaal niemand komen, omdat de wind die kant op stond. Het gaat om een bijtende stof, die kan zorgen voor irritatie aan huid of luchtwegen. Er is geen ontploffingsgevaar. 

Urenlang afgesloten

Volledig scherm
Een takelwagen staat al klaar. Die zet de vrachtwagen later weer rechtop. © Rijkswaterstaat

De A67 was in twee richtingen dicht tussen Eersel en knooppunt De Hogt. Na enkele uren kon al het verkeer dat ingesloten stond op de snelweg over de vluchtstrook langs de plaats van het ongeluk rijden. 

De tankwagen moest ter plaatse leeggepompt worden. Daarvoor werd een professioneel bedrijf ingeschakeld. Dat pompt eerst de vloeistof over. Pas daarna kon de vrachtwagen rechtop worden gezet en worden geborgen. 

De chauffeur van de tankwagen raakte bij het ongeluk lichtgewond. Hij is ter controle naar het ziekenhuis gebracht. De automobilist van de personenauto die er tegenaan reed raakte niet gewond. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) van de politie heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ongeluk. De resultaten daarvan laten echter nog even op zich wachten. 

Volledig scherm
Er wordt gewerkt aan een nieuwe vangrails op de A67. © Rijkswaterstaat

Omrijden

De wegafsluiting zorgde voor een enorme vertraging op de snelwegen in de buurt. Volgens de ANWB had het verkeer rond Eersel in de ochtend zo'n twee uur vertraging. 

Verkeer tussen Antwerpen en Eindhoven kon het beste omrijden via Tilburg en Breda. Dat is over de A58 en de E19. Verkeer uit het zuiden dat richting Den Bosch moest, werd aangeraden vanaf Eersel de U27 te pakken. Wie richting Maastricht moest, nam de U48. 

De omleidingsroutes liepen over de binnenwegen van Eersel en Steensel. Die gaan bijna parallel aan de A67, maar zijn maar smal. Die binnenwegen slibden door het sluipverkeer dan ook compleet dicht.

Nog een ongeluk

Op de omleidingsroute is na 10.00 uur ook een ongeluk gebeurd. Een vrachtwagen kwam daar in botsing met een personenauto. Dat zorgde voor extra vertraging voor het omrijdend verkeer. 

Volledig scherm
Opruimen van de vrachtwagen op de A67. © Bert Jansen
Volledig scherm
Opruimen van de vrachtwagen op de A67. © Bert Jansen
Volledig scherm
Opruimen van de vrachtwagen op de A67. © Bert Jansen
Volledig scherm
Opruimen van de vrachtwagen op de A67. © Bert Jansen
Volledig scherm
Opruimen van de vrachtwagen op de A67. © Bert Jansen
Volledig scherm
De tankwagen en personenauto op de A67 bij Eersel. © Bert Jansen
Volledig scherm
De tankwagen op de A67 bij Eersel. © Bert Jansen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven