Volledig scherm
Een impressie van het zogenaamde hart van de Geldropseweg in Eindhoven - ter hoogte van de parkeerplaats naast het Audio TV Centrum - waarvoor een nieuwbouwplan met winkels en woningen wordt gemaakt. © Inge Lepelaars

Vragen over parkeren in 'hart’ Geldropseweg Eindhoven

EINDHOVEN  - Zoals zo vaak levert ook bij de herinrichting van de Geldropseweg in Eindhoven het parkeren de meeste vragen op. Dat bleek donderdagavond bij de presentatie van de plannen door de gemeente én de buurtwerkgroep. 

Vooral het feit dat er geen parkeerplaatsen komen in het nieuwe ‘hart’ van de Geldropseweg, viel niet bij iedereen goed. Bijvoorbeeld bij de winkeliers die niet bij de plannen voor herontwikkeling van het stuk rond de parkeerplaats naast het Audio TV centrum zijn betrokken. Zij klaagden dat klanten en leveranciers niet meer voor hun deur kunnen parkeren. 

Volledig scherm
Zo kan de Geldropseweg in Eindhoven na de herinrichting eruit komen te zien: een smalle rijstrook, fietsstroken, bredere trottoirs met bomen en groen. © Inge Lepelaars

Volgens Frank van der Laak van de betrokken buurtwerkgroep is daar juist bewust voor gekozen. ,,We willen dat hier een echt verblijfsgebied ontstaat, met een terrasje of misschien wel een kiosk, een kunstwerk en groen. Dat kun je wel vergeten als auto’s er gewoon kunnen parkeren.” In gesprekken na de presentatie zeiden gemeenteambtenaren dat het nog de vraag is of daar straks niet geparkeerd of gestopt mag worden voor bevoorrading. Dat moet nog uitgewerkt worden. 

Volledig scherm
Een beeld van de informatieavond over de herinrichting van de Geldropseweg in Eindhoven, donderdag 8 november in de Blokhut in de Iriswijk. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
Enkele eigenaren van panden willen het gebied rond het parkeerterreintje naast het Audio TV Centrum aan de Geldropseweg ontwikkelen tot het nieuwe hart van de straat. © Ronald Otter

Ook vroegen de winkeliers van de kleine zaken ter hoogte van het hart wat er gebeurde met de herinrichting als het plan van de eigenaren niet doorgaat. ,,Dan heb je geen hart, maar alleen een stuk weg.” Frank Ponjé, die voor de eigenaren  werkt als projectontwikkelaar, toonde zich echter optimistisch. Hij verwacht dat binnenkort bekend wordt dat de gemeente mee wil werken aan de herontwikkeling met nieuwe winkels met woningen erboven. 

Grijze klinkers

Het deel van de weg tussen de Tongelresestraat en de Jorislaan wordt een 30 kilometer-straat, met gelijkwaardige kruisingen, sterk versmalde rijbaan en twee fietsstroken van rood asfalt. De herinrichting wordt uitgevoerd in drie soorten grijze en een soort bruine betonklinkers. In het hart worden die alle vier gemengd.

Er komen iets minder parkeerplaatsen (71 tegen 75 nu) en bredere stoepen. In totaal komen er 41 honingbomen, lindes en berken (meerstammige, in het hart) en 620 vierkante meter groenstroken (tegen nu 33).  

Vestdijk

De andere stukken Geldropseweg blijven ongewijzigd. Wel wordt er gestudeerd op een herinrichtingsplan voor het deel tussen de Stratumsedijk en de Vestdijk, maar daar is voorlopig nog geen geld voor. Voor de nu gepresenteerde plannen ligt 1,5 miljoen klaar dankzij het initiatiefvoorstel van de buurten dat door de gemeenteraad is aangenomen. Wanneer de werkzaamheden kunnen beginnen, hangt ook af van de planning van het werk aan de Vestdijk/Hertogstraat en Dirk Boutslaan. Misschien moet de Geldropseweg wel wachten tot de Vestdijk helemaal klaar is, begin 2020.  

De gemeente Eindhoven publiceert de plannen vrijdag op de site eindhoven.nl

  1. Werkstraf geëist tegen Eindhovense advocaat voor mishandeling en bedreiging
    PREMIUM

    Werkstraf geëist tegen Eindhoven­se advocaat voor mishande­ling en bedreiging

    BREDA - Voor de gewelddadige escalatie van de heimelijke relatie met zijn minnares en bedreiging en mishandeling van zijn echtgenote is tegen een Eindhovense advocaat een taakstraf van 100 uur geëist. Volgens de aanklager heeft de advocaat een voorbeeldfunctie en zit de maatschappij niet op zijn agressieve gedrag te wachten. Ze eiste daarom bovendien een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met een behandeling van zijn temperament als de reclassering dat nodig vindt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven