Volledig scherm
Zwembad de Tongelreep in de Genneper Parken in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Vrees: Extra bad bij Tongelreep Eindhoven gaat ten koste van zwemmers

PollEINDHOVEN - Zwemmers en zwemverenigingen in Eindhoven zijn bang dat het extra bad dat bij de vernieuwde Tongelreep komt ten koste van hun activiteiten zal gaan. Die vrees is ten onrechte, bezweert wethouder Stijn Steenbakkers.  

Op papier ziet het er mooi uit, een extra zwembad bij de Tongelreep. Maar als dat nieuwe, multifunctionele bad vooral bedoeld is als overloop voor het aanpalende VDH-zwemcomplex, dan schiet het gemeentebestuur zijn doel voorbij. Dan gaat dat bad ten koste van de Eindhovense zwemmers en zwemvereniging. 

Voorzitter Jeroen van der Meulen van de Eindhovense Watervrienden en ook zwemvrijwilliger Harrie van der Meijden winden er geen doekjes om. Hun spontane reacties op het nieuws dat Brainport vanuit de Regiodeal met Den Haag een bedrag van liefst 7,5 miljoen euro gaat bijdragen, lopen niet over van enthousiasme: wel veel aandacht voor de topsport, veel minder aandacht voor de Eindhovense amateurzwemmers is hun kritiek.

Miljoenen van Brainport

Dat Brainport miljoenen stopt in de Tongelreep, werd dinsdagmiddag bekend gemaakt. Het geld komt bovenop de 19 miljoen die het Eindhovense gemeentebestuur opzij gezet heeft voor de nieuwbouw van de Tongelreep, noodzakelijk nadat het deel waarin het golfslagbad gevestigd was drie jaar geleden gesloten werd. 

Aanvankelijk zou er voor die 19 miljoen euro een nieuw 25 meterbad komen, evenals een instructiebad, een reactiveringsbad en een ligweide met een waterspeelplaats voor kinderen. Toen bleek dat er geen aannemer bereid was om de nieuwe Tongelreep te bouwen voor het beschikbare budget, besloot de gemeenteraad het plan terug te brengen tot een ‘basisplan’: alleen een 25 meterbad, een instructiebad en een ligweide. 

Uitbreiding

,,Dat multifunctionele Brainport-zwembad van 25 bij 30 meter is een flinke extra, een forse uitbreiding van een al bestaand plan”, reageert een woordvoerder van Steenbakkers op de kritiek van de Eindhovense zwemwereld. ,,Het wordt toegevoegd aan de bouwplannen. Het gaat daarmee niet ten koste van de al bestaande plannen, en daarmee ook niet ten koste van de zwemmers."

Het maakt het bovendien makkelijker om topsportevenementen te organiseren waarbij zowel gebruik gemaakt wordt van de Tongelreep als van het VDH-zwemcomplex. 

Poll

De Tongelreep moet gewoon een recreatiebad krijgen, geen sportbad

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
2410 stemmen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven