Spotprent van Mat Rijnders
Volledig scherm
Spotprent van Mat Rijnders

Vrees voor geweld tegen pedofiel

DEN BOSCH - Er zijn concrete signalen dat het bij een ontmoeting tussen de Eindhovense pedofiel S. van der Velde en bekenden van slachtoffers tot een geweldsuitbarsting zal komen.

Dat stelde advocaat H. Nieuwenhuizen vrijdag namens de gemeente Eindhoven voor de bestuursrechter in Den Bosch. De advocaat haalt die wetenschap uit een dreigingsanalyse van de politie. Hij kent daarvan niet de details, maar er zou naar zijn zeggen sprake zijn van een 'ernstige dreiging'. " Mensen zullen hem niet opzoeken, maar als ze elkaar tegenkomen is er reden te vrezen voor geweld."


Van der Velde heeft bij de rechter een zaak aangespannen tegen de gemeente omdat burgemeester Van Gijzel hem de toegang ontzegt tot de gehele stad. Hij zat 27 maanden in detentie voor ontucht met minderjarige jongens en wil weer in Eindhoven komen wonen. Volgens de burgemeester vormt hij een reëel gevaar voor kinderen, maar is hij niet bereid de voorwaarden die de gemeente stelt in te willigen. Van der Velde is bereid zich onder vrijwillig toezicht van de reclassering te stellen. Van Gijzel vindt dit te vrijblijvend. Hij eist verplicht toezicht.


Door de weigering van de gemeente kan zijn cliënt, aldus advocaat A. van Knippenbergh, geen kant meer op. Hij verwacht dat ook andere gemeenten hem nu zullen weigeren. Waar de man momenteel verblijft, kon de raadsman niet zeggen. "Hij leidt een zwervend bestaan", zei hij.


Advocaat Nieuwenhuizen stelde dat de media-aandacht de zaak heeft aangescherpt. Vooral het interview dat Van der Velde gaf aan het Eindhovens Dagblad wakkerde de onrust aan. "Hij bagatelliseert zijn pedoseksuele neigingen, waardoor de tolerantie verder is afgenomen."


Op de vraag van de rechter waarom de gemeente er voor heeft gekozen hem uit de gehele stad te weren, zei de advocaat dat het gaat om minderjarigen die nu 15 of 16 jaar zijn. Die kinderen moeten zich volgens hem door de stad kunnen bewegen zonder te denken: Is hij in de buurt?


Advocaat Van Knippenbergh noemde dat onrealistisch. „Inherent aan de vrijlating van gedetineerden is dat zij terugkeren in de maatschappij.”


Uitspraak: 27 oktober.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven