Het Van Abbemuseum.
Volledig scherm
Het Van Abbemuseum. © Kees Martens

Vrouwenquotum in het Van Abbemuseum: minimaal de helft van het budget naar kunst van vrouwen

EINDHOVEN - Het Van Abbemuseum in Eindhoven is één van de drie Nederlandse musea die een vrouwenquotum hebben ingesteld. Minimaal de helft van het budget dat het Van Abbemuseum besteedt aan nieuwe aankopen is gereserveerd voor het werk van vrouwelijke kunstenaars. Dat meldt de Volkskrant na onderzoek onder 28 Nederlandse musea met kunstcollecties.

Bij de aankoop van nieuw werk moest al 50 procent van vrouwelijke kunstenaars afkomstig zijn. Vorig jaar scherpte het Van Abbemuseum die regel aan, waardoor ook minimaal de helft van het geld wordt uitgegeven aan werk van vrouwelijke artiesten. ,,We hebben nu beleid om de helft van het aankoopbudget te besteden aan werk van vrouwen. Met alleen een evenwicht in aantal en niet in geld vinden wij dat mannen nog steeds het leeuwendeel kregen”, aldus directeur Charles Esche in de Volkskrant.

Het Van Abbemuseum is niet het enige Nederlandse museum dat een vrouwenquotum hanteert. Ook het Museum Arnhem en het Fries Museum willen meer werk van vrouwen tonen. Ook internationale musea, zoals Baltimore Museum of Art en het Museum of Modern Art in New York, bieden meer ruimte aan vrouwelijke kunstenaars.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven