Bij het verwijderen van ijs van vliegtuigen neemt het water ook alle vuil mee.
Volledig scherm
Bij het verwijderen van ijs van vliegtuigen neemt het water ook alle vuil mee. © REUTERS

Vuil water oorzaak stankoverlast Achtse Barrier

EINDHOVEN - De oorzaak van de stank in de Achtse Barrier in Eindhoven-Noord is bekend. De Ekkersrijt bleek ernstig vervuild te zijn door met 'icing' vervuild water, water dat door het ijsvrij maken van vliegtuigen op Eindhoven Airport bij regenval in het beekje stroomde.

Na de recente vorstperiode hing er een zure, chemische lucht in de wijk en lagen er dode vissen in de vijvers. Waterschap de Dommel deed onderzoek,  verwijderde ondertussen de dode vissen en spoelde de vijvers door met water uit de Ekkersrijt. Maar laat dat water nu juist de oorzaak zijn. Het afvalwater afkomstig van Eindhoven Airport haalde het zuurstof uit het water, waardoor het organisch materiaal ging rotten, de vissen stierven en de stank ontstond.

De waterstand is heel laag en de Ekkersrijt nagenoeg leeg. Dit komt door maatregelen om verdere lozing van het vervuilde water te voorkomen. Er is een ballon geplaatst in de buis die van de luchthaven naar de Ekkersrijt loopt en er is een dam geplaatst. Het water wordt afgevoerd met vrachtwagens. Als dit klaar is stroomt er weer vers water naar de Achtse Barrier. 

Het waterschap blijft controleren of het zuurstofgehalte toeneemt.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Acht verdachten aangehouden na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda
    VIDEO/UPDATE

    Acht verdachten aangehou­den na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda

    BEST - Een auto is zondagmiddag na een achtervolging door de politie tegen een boom gebotst op de Schansweg in Best. De politie heeft met getrokken wapens de verdachten uit de auto gehaald. Bij de aanhouding is ook een waarschuwingsschot gelost. In de auto werd een vuurwapen gevonden. Drie mannen zijn aangehouden. De omgeving werd afgezet.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven