Volledig scherm
Vuurwerk bij PSV Ajax vorig jaar. © ANP

Vuurwerk gooien tijdens PSV-Ajax komt Ajax-fan duur te staan

DEN BOSCH - Een stadionverbod van drie jaar voor het gooien van vuurwerk bij PSV-Ajax, eist de officier van justitie tegen een Ajax-fan.

Het was al niet zo'n fijne wedstrijd voor Ajax-fans. PSV won op 15 april vorig jaar met 3-0 en werd meteen kampioen. Voor Ajax-fan Ezra B. (20) uit Heerhugowaard kwam daar nog een lange nasleep bij, met vrijdag een gang naar de rechtbank in Den Bosch. 

In Den Bosch eiste officier van justitie Hugo Storij een stadionverbod van drie jaar tegen hem voor alle  Ajax-wedstrijden in Nederland en een meldplicht bij buitenlandse Ajax-matches. Plus een werkstraf van 120 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

Lichtflits

De officier had politiebeelden van de tribunes gezien en vastgesteld dat B. zich had verscholen onder een vlag, met zijn rug naar het veld had gebukt alsof hij iets aanstak en twee keer een gooiende beweging had gemaakt. Beide keren was er meteen na die beweging een lichtflits te zien. B. had vuurwerk gegooid, stelde de officier vast, ‘zonder enige twijfel.’ De officier voelde zich extra gesterkt door het politieverhoor van B. De Ajax-fan had daarin bekend.

Volgens B. en zijn advocaat Christian Visser ligt het allemaal anders. Akkoord, B. had bekend, maar dat kwam door de omstandigheden. De politie had in het verhoor tegen B. gezegd dat hij meteen naar huis zou kunnen als hij zou toegeven en dat er dan waarschijnlijk een werkstraf uit zou rollen.

Advocaat

B. woog zijn kansen, wilde graag weg omdat hij de volgende dag voor het eerst op een vast contract als vrachtwagenchauffeur aan de slag kon, en gaf toe. Na overleg met de politie, hoefde hij ook geen advocaat bij het verhoor, want dan zou het allemaal langer gaan duren.

In een tweede politieverhoor kwam B. met het verhaal dat hij het niet had gedaan. Geen vuurwerk gegooid. ‘Totaal ongeloofwaardig', vond de officier. ,,Ik ben niet gek.”

Vrijspraak

De advocaat vroeg vrijspraak, want het eerste politieverhoor had nooit zonder advocaat mogen gebeuren en mag daarom niet meetellen als bewijs. En die beelden? B. had ‘een gooiende beweging’ gemaakt, wat iets anders is dan echt gooien. De lichtflitsen meteen erna dan? Er flitste die dag zoveel vuurwerk, stelde de advocaat vast.

Van Ajax kreeg B. intussen een stadionverbod van 6,5 jaar, waartegen hij in beroep is gegaan. Dat beroep loopt nog. B. hangt ook nog een civiele vordering door Ajax van 7500 euro boven het hoofd, afhankelijk van de uitkomst van de strafzaak van vrijdag. De KNVB gaf hem daarnaast 450 euro boete.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven