Volledig scherm
Een met vuurwerk opgeblazen parkeerautomaat in Eindhoven. © Rob Burg

Vuurwerkschade in gemeente Eindhoven: 33 procent meer dan vorig jaar

EINDHOVEN - De vuurwerkschade aan eigendommen van de gemeente Eindhoven komt dit jaar uit op circa 83.000 euro. Volgens de gemeente is dit 33 procent meer dan een jaar eerder.

Dat heeft de gemeente Eindhoven vrijdag bekendgemaakt. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat er een hele reeks beschadigingen is aangericht: Aan twee bruggen, zeven parkeerautomaten, veertien bushokjes, vijf speeltoestellen, 32 afvalbakken, veertien verkeersborden en aan zestien kolkdeksels. Dit zijn de metalen rasterputten die regenwater op straat afvoeren.

Bekogeld

Tijdens de jaarwisseling waren er 72 incidenten, 15 meer dan een jaar eerder, waaronder dus vernielingen. De politie verrichtte rondom de jaarwisseling negen aanhoudingen; vorig jaar waren dat er vier. Eenmaal is een agent getrapt en eenmaal zijn medewerkers van Stadstoezicht door jongeren bekogeld met vuurwerk en stukken hout. Er zijn geen meldingen van agressie tegen medewerkers van brandweer en ambulance.

Vuurwerkverbod

Op het nieuwe gemeentelijk meldpunt voor vuurwerkoverlast kwamen 2100 meldingen binnen van 1340 inwoners, verspreid over de stad.  38 procent kwam binnen vóór het moment dat vuurwerk verkocht mocht worden. Binnen een half jaar komen B en W met een raadsvoorstel over hoe om te gaan met vuurwerk, waarin ook een eventueel landelijk verbod wordt verwerkt.

Volledig scherm
Rondom de jaarwisseling is ook het kunstgrasveld van VV Unitas in brand gestoken. © DCI media

In samenwerking met indebuurt Eindhoven