Volledig scherm
De Eindhovense PvdA-wethouder Yasin Torunoglu. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

VVD Eindhoven delft onderspit in debat bovenwijks fonds

EINDHOVEN - Het verzet was hevig, bij de Eindhovense VVD. Maar uiteindelijk tevergeefs: er komt toch een opslag van 42 euro per vierkante meter bouwgrond om een fonds voor bovenwijkse voorzieningen mogelijk te maken. 

Wie gaat er uiteindelijk voor de kosten opdraaien, als er een opslag van 42 euro komt per vierkante meter bouwgrond in Eindhoven ? De bouwers en projectontwikkelaars van nieuwe huizen en flats in de stad? Of de consumenten, de kopers en huurders van nieuwe woningen en appartementen? 

Het antwoord op die vraag bleef dinsdagavond in de Eindhovense raadszaal uit. Volgens de Eindhovense VVD-fractie zal de consument de rekening gepresenteerd krijgen van deze kostenstijging van nieuwbouwgrond, bedoeld om onder meer fietspaden, openbaar vervoer en parken mee te kunnen financieren.  ,,Bouwers berekenen die kostenstijging gewoon door", verwacht VVD-fractievoorzitter Joost de Jong. ,,,Daarmee maken we woningen voor onze burgers nog duurder. En dat willen we niet.”

PvdA-wethouder Yasin Torunoglu is dat niet met hem eens. ,,Planeconomen en gerenommeerde kenners van de woningmarkt verwachten allemaal dat het weinig tot geen effect op de woningprijs zal hebben", zo reageerde hij op het bij vlagen felle betoog van De Jong. ,,Zij denken dat de bouwers de kosten op een andere manier gaan terugverdienen, namelijk door efficiënter te werken en scherper in te kopen. Het effect dat de VVD voorspelt zie ik daarom niet gebeuren.”

Crisis

De wethouder wees er bovendien op dat zo'n opslag op de prijs voor bouwgrond om een fonds voor bovenwijkse voorzieningen mee te financieren in tal van gemeenten wordt gehanteerd. ,,Ook Eindhoven heeft altijd zo'n fonds gehad. Ten tijde van de crisis in 2008 is het afgeschaft, als maatregel om te voorkomen dat de bouw van nieuwe huizen in de stad zou stagneren. Nu de stad enorm groeit, met name in het centrum, voeren we deze opslag weer in om bouwers ook mee te laten betalen aan het aanleggen van voorzieningen die ook goed zijn voor de waarde van hun vastgoed.”

Uiteindelijk kreeg Torunoglu de meerderheid van de gemeenteraad achter het collegevoorstel, met uitzondering van de VVD-fractie. Een andere coalitiepartner, het CDA, sputterde ook nog enige tijd tegen. Raadslid Rob Gordon wilde van de wethouder keiharde toezeggingen dat de bovenwijkse grondtaks er niet zal leiden tot goedkope koopwoningen en  middeldure huurwoningen een stuk duurder worden. 

,,Dit deel van de markt staat zwaar onder druk doordat Eindhoven als kool groeit", betoogde de CDA’er. ,,Die druk mag niet nog verder toenemen. Dat zou er toe leiden dat dergelijke woningen minder goed betaalbaar worden voor de mensen met een wat smallere beurs.” 

Nadat Torunoglu toezegde dat deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten zal worden gehouden, en dat er al over een half jaar een eerste evaluatie volgt, gaf ook het CDA alsnog de zegen aan het plan. 

  1. Batterijen verwisselen op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus
    PREMIUM

    Batterijen verwisse­len op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus

    EINDHOVEN - Met een gefronst voorhoofd en rode wangen voelt een student van Holland Hogeschool of de stekkertjes aan de vele draden nog wel contact maken. De manshoge robot van zijn team heeft zojuist met drie grijpers 15 groen gekleurde bierblikjes die dienst doen als volle batterijen uit een rek genomen. De robot reed vervolgens netjes naar het eerste station, om daar drie rode blikjes, lege batterijen, weg te pakken om er drie groene voor terug te leggen. Dan op weg naar het volgende station voor de volgende drie ‘batterijen’. Aaah! Kreten van teleurstelling klinken als de robot zo'n 25 centimeter te vroeg stopt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven