Ook bij het bevrijdingsfeest op 18 september 2018 reden oude legervoertuigen mee in Eindhoven.
Volledig scherm
Ook bij het bevrijdingsfeest op 18 september 2018 reden oude legervoertuigen mee in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

VVD-vragen over biodiesel in bevrijdingstocht Eindhoven ‘een beetje dom’

EINDHOVEN - Een eigenaar van een oldtimer uit de Tweede Wereldoorlog lag in een deuk, bij vice-voorzitter Joost Walraven van Wheels bracht het een glimlach teweeg. Maar alle kenners moesten lachen om het voorstel van VVD-raadlid Tom Meylink uit Eindhoven om 5000 liter biodiesel te kopen voor de oude legervoertuigen die op 18 september in de bevrijdingsoptocht rijden. Want die jeeps, transportvoertuigen en dergelijke rijden gewoon op benzine, niet op diesel. 

,,Ze hadden in de oorlog al problemen genoeg met alle voorraden. Daarom hebben ze ervoor gekozen om alle voertuigen op benzine te laten rijden", vertelt Walraven van Wheels, de vereniging van eigenaren van oude legervoertuigen. Hij wil die 5000 liter biodiesel toch wel hebben, als bijdrage aan de instandhouding van de oldtimers. 

Signaal

Tom Meylink, VVD-raadslid Eindhoven.
Volledig scherm
Tom Meylink, VVD-raadslid Eindhoven. © Gemeente Eindhoven

Meylink geeft in een reactie toe dat hij ‘een beetje dom’ is geweest. ,,Ik had misschien eerst moeten uitzoeken hoe het zat. Onder tijdsdruk heb ik vragen gesteld om een signaal af te geven: kunnen we voor de bevrijdingsparade alternatieve brandstof leveren, zodat we duurzaam bezig zijn. En misschien moet het geen biodiesel zijn, maar ethanol dat je toe kunt voegen aan benzine. Daar kun je het Amazonewoud niet mee reden, maar het ging mij puur om de bewustwording.” 

Volgens Walraven rijden Wheels jaarlijks hoogstens zo'n 2000 kilometer, meer niet. ,,Dat is niets in vergelijking van wat er aan vrachtwagens rijdt in Eindhoven. Misschien kan de VVD daar eens naar kijken.” 

  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven