Waar gaat het oranje bevrijdingsrokje van Henk Konings uit Bergeijk naartoe?

VIDEO | Bevrijding 75 jaarBERGEIJK - Twee weken geleden gaf Bergeijkenaar Henk Konings (90) uit Bergeijk in het ED aan dat hij op zoek is naar een goede plek voor het oranje rokje dat zijn zus droeg bij de bevrijding van Eindhoven in september '44. Een foto van zijn zus met het rokje verscheen in 1944 in een Amerikaans-Nederlands tijdschrift. 

Het rokje bevindt zich nu bij Konings nichtje in Zuid-Afrika. De familie wil het kledingstuk graag schenken. Er kwamen vier reacties op zijn verhaal, die hier worden toegelicht. Henk Konings maakt later een keuze.  

Tekst loop door onder de foto.

Volledig scherm
Het oranje rokje van crêpepapier dat Tiny Konings in 1944 droeg bij de bevrijding van Eindhoven. Haar broer Henk Konings zoekt er nu een goede plek voor. © ED

John Meulenbroeks, De Bewogen Jaren, Hooge Mierde

Volledig scherm
Archieffoto van John Meulenbroeks in Museum De Bewogen Jaren. © Irene Wouters

Museum ‘De Bewogen Jaren 1939-1950' vertelt het verhaal van de indrukwekkende periode van de oorlogsjaren in Nederland en die in ons voormalig Nederlands-Indië tot aan de overdracht eind 1949. Aan de hand van tentoongestelde voorwerpen wordt dat verhaal verteld. Voor veel bezoekers is dat het verhaal van hun (groot)ouders. Vooral de persoonlijke voorwerpen maken het interessant om over te verhalen. De status Geregistreerd Museum hopen we dit jaar te bereiken.

Schoolklassen krijgen een rondleiding door het museum en daarna een opdracht in de vorm van een lesbrief of fotozoektocht. Daarna beschrijven de leerlingen onder andere het verhaal van persoonlijke voorwerpen. Dit jurkje past hier geweldig tussen vanwege de bevrijding van Eindhoven tijdens operatie Market Garden. Stephen Goth, Eindhoven in Beeld

Stephen Goth, Eindhoven in Beeld, Eindhoven 

Volledig scherm
Stephen Goth © nvt

Eindhoven In Beeld opent zondag 15 september een expositie over 75 jaar bevrijd Eindhoven. In deze expositie geven onze vrijwilligers door fotoposters en film een brede kijk op de Eindhovense oorlogsgeschiedenis. In vitrines komen voorwerpen die toen een rol speelden. Ook dragen Eindhoven Museum, RHCE, Archeologie, Museum Brigadegarde Prinses Irene en particulieren bij. 

Voorwerpen zijn bijvoorbeeld bonkaarten, een Jodenster en de uitrusting van onze bevrijders. Het papieren rokje van Henk Konings zal een goed zichtbare plek krijgen in onze vitrines. Onze exposities zijn elke werkdag van 11 tot 16 uur gratis te bezoeken en dan is het rokje voor iedereen te bewonderen. Na de expositie brengen we de rok onder in de collectie van het Eindhoven Museum waar deze bewaard wordt voor een volgende gelegenheid onder goede klimaatomstandigheden. Op dit moment hebben we een leuke expositie over de vele aspecten van de Eindhovense geschiedenis genaamd: ‘Geworteld in Eindhoven’. 

Wil Bierens, Bevrijdende Vleugels, Best 

Volledig scherm
Wil Bierens © .

Toen ik het artikel las, dacht ik: dit stukje bevrijdingsgeschiedenis moet bewaard blijven op een plek waar met name dit gedeelte van de oorlog geëxposeerd wordt: Bevrijdende Vleugels. Omdat het rokje bij de bevrijding van Eindhoven gedragen is door Tiny Konings, zou je kunnen stellen dat het rokje na 75 jaar weer thuis is op de plek waar de bevrijding van Zuid-Nederland (de Sonse Heide waar het museum staat) begon.

Henk wilde het rokje graag in de buurt houden, daarom tip ik het museum in Best graag. Ik vermoed dat hij er niet bekend is. Het is  echt de moeite van een bezoek waard. Op die manier kunnen ook toekomstige generaties de creatieve manier van Tiny en haar vriendin om hun blijdschap uit te drukken, aanschouwen. Met een mooi verhaal erbij. 

Hendrik van der Aalst, De Acht Zaligheden, Eersel 

Volledig scherm
Hendrik van der Aalst © .

Als waarnemend conservator vind ik museum De Acht Zaligheden in Eersel een goede plek voor het bevrijdingsrokje, gedragen door Tiny Konings bij de bevrijding van Eindhoven in september 1944. Wij kunnen als Kempenmuseum die ruimte aanbieden. Ons museum vertelt de geschiedenis van de Kempen vanaf 1850. 

In ons museum is nog een onderduikplek te zien waarin in de Tweede Wereldoorlog nog verschillende onderduikers een veilige plaats vonden. Vanaf 31 augustus is in het museum een tentoonstelling te zien in het kader van Brabant Remembers met als titel: ‘Jaren die we niet vergeten’. Een mooiere plaats midden in de Kempen vlak bij Bergeijk is er volgens mij niet te vinden. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven