Volledig scherm
Kieswijzer © AD

Waarop stemt u woensdag? Doe de ED Kieswijzer

EINDHOVEN - Om kiezers hulp te bieden bij het maken van een keuze voor de nieuwe gemeenteraad in hun woonplaats, heeft het Eindhovens Dagblad een Kieswijzer gemaakt. De Kieswijzer is voor iedereen gratis te raadplegen via deze pagina.

De Kieswijzer is gemaakt door alle stads- en regioredacties van het Eindhovens Dagblad, AD, BN DeStem, Brabants Dagblad, De Gelderlander, PZC, De Stentor, Tubantia en Het Parool. Zij weten precies wat er in hun gebied speelt en zijn goed ingevoerd in de gemeentepolitiek.

Bij het maken van de stellingen hebben redacteuren en correspondenten niet alleen hun eigen kennis ingezet, maar zijn zij ook in gesprek gegaan met de lezer. Het resultaat is een stemhulp die lezers laat ontdekken welke partij het beste bij hen past.

Belangrijke taak

Dit initiatief sluit goed aan bij de missie van het ED: "Wij zien het als een van onze belangrijkste taken om de gemeentepolitiek kritisch te volgen en lezers daarover goed te informeren’’, zegt Karolien Koolhof, projectleider Kieswijzer. ,,Dit is de grootste en meest fijnmazige stemhulp ooit.’’

Gebruikers van de Kieswijzer krijgen een aantal stellingen voorgelegd over zaken die spelen in hun gemeente, waarbij zij kunnen aangeven in hoeverre zij het ermee eens zijn. Daarbij kunnen zij direct zien hoe de verschillende partijen in hun gemeente erover denken.

Quote

Dit is de grootste en meest fijnmazige stemhulp ooit

Projectleider Karolien Koolhof

Nadat alle stellingen zijn beantwoord, laat de Kieswijzer zien welke partijen het beste passen bij de gegeven antwoorden. Zo kunnen lezers zich oriënteren op de verkiezingen, zonder daarbij partijprogramma’s door te hoeven spitten.

Niet door politici

De Kieswijzer onderscheidt zich vooral van andere stemhulpen door de manier waarop deze tot stand is gekomen. Koolhof: ,,Doorgaans worden stemhulpen gemaakt op basis van partijprogramma’s en wat politici zelf aandragen. Maar wij hebben ervoor gekozen om hem juist door burgers en journalisten te laten maken. Dat levert een hele andere reeks aan onderwerpen op.”

De redacteuren zijn bij het maken van de stellingen bijgestaan door studenten politicologie en bestuurskunde uit heel Nederland. Zij hebben vervolgens de antwoorden van politici en een toelichting daarop verzameld in de Kieswijzer. Deze is voor iedereen gratis te raadplegen via ed.nl/kieswijzer

Volledig scherm
© DPN
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven