Volledig scherm
© Thinkstock

Wachttijd oogpoli MMC Eindhoven en Veldhoven 40 weken

VELDHOVEN - Alle ziekenhuizen in Nederland hebben een tekort aan oogartsen, maar het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en Eindhoven heeft wel een extreem lange wachttijd. 

De wachttijd voor een eerste onderzoek bij de polikliniek oogheelkunde van het Máxima Medisch Centrum is opgelopen tot veertig weken. Bij het St. Anna in Geldrop is de wachttijd voor oogheelkunde 22 weken. Het Catharina Ziekenhuis Eindhoven staat op acht weken, het Elkerliek in Helmond op vier. 

Wachttijd
De extreem lange wachttijd voor oogheelkunde bij het MMC trekt het gemiddelde van alle specialismen op tot 120 dagen. Daarmee staat het MMC landelijk op de vijfde plaats staat van ziekenhuizen met lange wachttijden. Als oogheelkunde buiten beschouwing wordt gelaten, daalt de gemiddelde wachttijd naar 25 dagen. 

Het MMC verwijst nieuwe patiënten naar de zorgverzekeraars, die voor hun cliënten zoeken naar een ziekenhuis dat sneller kan helpen. Maar veel patiënten blijken de lange wachttijd te accepteren omdat per se daar geholpen willen worden, zegt een woordvoerster van het MMC. Is een patiënt eenmaal door de wachttijd van veertig weken voor het eerste consult heen, dat is de gemiddelde wachttijd voor behandeling twee weken. 

Verwijzingen
Met huisartsen in het verzorgingsgebied heeft het MMC afspraken gemaakt voor verwijzingen. Verder is het ziekenhuis 'doorlopend op zoek naar oogartsen', zegt de woordvoerster. Nu werken in het MMC zes oogartsen. 

Er is landelijk een groot gebrek aan oogartsen. Dat is mede het gevolg van de vergrijzing, waardoor met name de vraag naar staaroperaties toeneemt. Voor het MMC geldt nog eens dat de oogkliniek bovenregionaal verwijscentrum is voor een specifieke operatie aan het netvlies, wat patiënten uit de wijde omgeving trekt. Ook dat verlengt de wachttijd. 

De Patiëntenfederatie Nederland bevestigt dat het tekort aan oogartsen in Nederland groot is. De woordvoerder adviseert mensen die wachten op een oogoperatie om hun zorgverzekeraar te vragen om doorverwijzing naar een ander ziekenhuis. Hij adviseert inwoners in de grensregio ook behandeling in België te overwegen.

Ander ziekenhuis
Zorgverzekeraar CZ noemt de wachttijd van veertig weken bij het MMC 'heel erg lang'. ,,Wij kunnen onze cliënten binnen drie maanden in een ander ziekenhuis laten behandelen", zegt een woordvoerder. ,,Maar dan moeten ze zich wel bij ons melden. En sommige patiënten willen kennelijk liever wachten op behandeling in het MMC."

Verzekeraar VGZ noemt het 'onze plicht' om patiënten te helpen aan snellere behandeling.  ,,We zorgen voor een goed alternatief op een bereisbare afstand", zegt een woordvoerder. In de regio Eindhoven ziet VGZ het Catharina als een eerste mogelijkheid.  ,,Wij hebben onze service wachttijdbemiddeling niet voor niets. Wij roepen onze cliënten op om daar gebruik van te maken." VGZ zal met het MMC in gesprek gaan over de lange wachttijd bij de oogpoli.

De ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben afgesproken dat de wachttijd voor een eerste consult en diagnose maximaal vier weken mag bedragen. Voor behandeling geldt een maximum van zeven weken. Deze zogenaamde 'Treeknorm' is echter niet meer dan een streven. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven