Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Waken in verpleeghuizen Archipel weer mogelijk

EINDHOVEN - Met een versoepeling van het bezoekverbod is het in verpleeghuizen van Archipel sinds deze week weer mogelijk om continu bij een stervende geliefde te zijn. Om het zogenoemde waken toe te staan, is de tijdslimiet voor bezoek opgeheven, zegt een woordvoerster. ,,Medemenselijkheid’’, noemt ze als reden.

Vanwege de strijd tegen het coronavirus is bezoek aan verpleeghuizen sinds vrijdag 20 maart landelijk verboden. De verpleeghuizen van Archipel in Eindhoven, Nuenen, Best, Son en Veldhoven gingen zelfs al een paar dagen eerder op slot voor bezoekers.

Alleen voor cliënten in de laatste levensfase is nagenoeg vanaf het begin vaak een uitzondering gemaakt. Op basis van diverse adviezen en richtlijnen hanteren verpleeghuizen verschillende regels.

Bij Archipel werd maximaal één bezoeker per keer toegelaten voor maximaal twee uur. Ook werden per cliënt maar twee bezoekers per dag toegestaan. Bezoekers van coronapatiënten kregen beschermende kleding, een mondkapje en een bril.

Schone kleren

Met de versoepeling is ook het aantal bezoekers opgerekt tot twee per keer. Vanwege de schaarste krijgen ze  geen speciale kleding meer aan. Ze krijgen het advies om schone kleren mee te nemen en aan te doen bij vertrek. Ook een douchebeurt wordt aangeraden.

Archipel zegt dat de versoepeling past binnen de richtlijnen van het RIVM. Of andere verpleeghuizen ook meer uitzonderingen toestaan, is niet precies duidelijk. Een woordvoerder van zorggroep Vitalis zegt dat de mogelijkheden van geval tot geval worden beoordeeld. ,,In de laatste levensfase gaan we daar zeer coulant mee om.’’

Ook Land van Horne met vestigingen in Budel en Someren kiest voor maatwerk, zegt een woordvoerder. 

Eerder deze week sloeg de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso alarm over de toename van het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen. Verenso telde op dat moment 281 sterfgevallen onder bewoners maar waarschijnlijk ligt het dodental nog stukken hoger.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven