‘Wandel-oranje’ verliest van Duitsland in Tongelre: ‘Liever sporten dan stofzuigen’

VIDEOEen primeur voor Eindhoven, woensdagmorgen. Op het terrein van RKVV Tongelre vond een heuse voetbalinterland tussen Nederland en Duitsland plaats. Niet met Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk voor Nederland en bijvoorbeeld Manuel Neuer en Leroy Sané aan de andere kant. Wel met bijvoorbeeld Harry Lubse en Jan Poortvliet namens de Oranje-hemden en Klaus Fischer in het nationale shirt van Duitsland. 

Tijdens het jaarlijkse wandelvoetbaltoernooi van de PSV Foundation was de interland een hoogtepunt. PSV heeft in deze stichting de maatschappelijke activiteiten gebundeld en vindt het ondersteunen van wandelvoetbal een belangrijk doel. Daardoor komen ouderen (60-plussers) weer meer in beweging en blijven ze ook sociaal actiever. ,,Een prachtig initiatief”, zo sprak algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV woensdag bij de opening van de interland. ,,Er staat hier een aantal namen die er mogen zijn.”

Oud-international Lubse (67) verloor met het Oranje-zestal nipt van Duitsland: 3-4. ,,Je kunt op zo'n dag als deze beter gaan sporten dan stofzuigen”, zo relativeerde hij de nederlaag. ,,De zon schijnt en het is hartstikke gezellig. Dat is waar we het allemaal voor doen.” Zelf wist de voormalig topspits twee keer het net te vinden en ook Poortvliet was trefzeker, maar het was niet genoeg voor een beter resultaat. ,,Uiteindelijk waren wij de voetballende ploeg”, aldus coach Peter Kemper, zelf tussen 1961 en 1975 actief bij PSV en in zijn tijd als profspeler drievoudig Oranje-international. ,,Bij wandelvoetbal is het verstandig om de eigen goal nog beter af te schermen dan we deden. Maar ja, Nederlanders willen graag het spel maken.”

Kemper deed de coaching samen met ‘mister PSV’ Willy van der Kuijlen. Naast de interland deden meerdere Duitse en Nederlandse walking football-teams mee aan het toernooi. Naast PSV waren onder meer ook Vitesse, NEC en Bayer Leverkusen met een team aanwezig.  

Het 'Wandel-Oranje' van 15 mei 2019, met de coaches Peter Kemper (geheel links) en Willy van der Kuijlen (geheel rechts). Onder de spelers de oud-PSV'ers Jan Poortvliet (midden onder), Harry Lubse (tweede van rechts, boven) en Eef Mulders (midden boven).
Volledig scherm
Het 'Wandel-Oranje' van 15 mei 2019, met de coaches Peter Kemper (geheel links) en Willy van der Kuijlen (geheel rechts). Onder de spelers de oud-PSV'ers Jan Poortvliet (midden onder), Harry Lubse (tweede van rechts, boven) en Eef Mulders (midden boven). © ED

In samenwerking met indebuurt Eindhoven