Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen

Wantrouwen overheerst bij start Eindhoven Airport-debat

EINDHOVEN - Pieter van Geel gaf woensdag in het Evoluon in Eindhoven de aftrap voor het debat over de toekomst van Eindhoven Aiport. Wantrouwen bij omwonenden van de luchthaven voerde daarbij de boventoon.

Scepsis, wantrouwen en cynisme kenmerken de start van de Proefcasus Eindhoven Airport, waarin het komende half jaar gediscussieerd wordt over de toekomst van de Eindhovense luchthaven. De vrees bestaat bij omwonenden dat Airport de komende jaren gewoon verder mag groeien. 

Die vrees is zo groot, dat het voor de leider van die Proefcasus, de Helmondse oud-secretaris Pieter van Geel (CDA), nog een hele kluif zal worden die discussie  in goede banen te leiden, zo bleek woensdagavond in het Eindhovense Evoluon. 

Daar gaf Van Geel samen met wethouders, ambtenaren, vertegenwoordigers van de provincie, het ministerie van Infrastructuur en onderzoekers de aftrap voor deze Proefcasus. Doel van die casus is over een half jaar te komen tot advies aan minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) over de toekomst van Eindhoven Airport.  

,,Groei is daarbij niet het uitgangspunt", zo hield Van Geel enkele honderden toehoorders in het Evoluon voor, voornamelijk omwonenden van de luchthaven die vrijwel dagelijks overlast ondervinden van het vliegverkeer, of vanwege geluidshinder of door de uitstoot van schadelijke stoffen.  ,,Het gaat er om dat we een goede balans vinden tussen de voordelen die een luchthaven biedt en de lasten die de mensen daarvan ondervinden."

Van Geel wees er daarbij op dat ook de Eindhovense wethouder Monique List (VVD) en haar partijgenoot, de Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat, op dat standpunt staan. ,,En ook Airport-directeur Joost Meijs heeft dat onlangs publiekelijk gezegd. Als ik van het ministerie de opdracht had gekregen om groei van de luchthaven te faciliteren, dan stond ik hier niet." 

Maar waarom is bij de voorbereidingen van deze discussie, waarin tal van onderzoeken hebben plaatsgevonden, dan alleen maar gekeken naar groeiscenario's, wilde de zaal weten. En waarom is er wel gekeken naar de economische voordelen van groei van Eindhoven Airport, en helemaal niet naar de nadelen?  En waarom is er ook nog nooit een grondig onderzoek gedaan naar mogelijkheden om de hinder die het vliegverkeer veroorzaakt te verminderen? 

Met name de vraag over de gehanteerde groeiscenario's riep de nodige emoties op in de zaal. ,,Laat ik daar gewoon eerlijk over zijn", reageerde Van Geel. ,,Dat onderzoek zouden we nu niet meer in die vorm laten uitvoeren, Dan zouden we ook naar de effecten van krimp hebben laten kijken. En als zo'n krimponderzoek nodig blijkt te zijn, gaan we dat de komende tijd ook gewoon doen."  

  1. Heimlichgreep nodig bij tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt
    update

    Heimlich­greep nodig bij Eindhoven­se tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt

    Kijkers van 5 Uur Live zagen tv-kok Hugo Kennis vanmiddag plots hoestend uit beeld verdwijnen. Tijdens een gesprek van presentatoren Daphne Bunskoek en Caroline Tensen begint de chef flink te kuchen. Als Bunskoek vraagt of het goed met hem gaat, rent Kennis uit beeld. Achter de schermen wordt er een heimlichgreep bij hem uitgevoerd. Na vijf pogingen lukte dat, vertelde hij in RTL Boulevard.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven