Volledig scherm
Voor de deelnemers aan de Verhalenexpeditie lagen de knapzakken klaar voor hun tocht door de wijk. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Wat leeft er in Achtse Barrier?

EINDHOVEN - Bewoners van de Achtse Barrier gingen woensdag op verhalenexpeditie om in gesprek met buurtbewoners te achterhalen wat er speelt en leeft.

Met de knapzak over de schouder op verhalen- expeditie door de wijk Achtse Barrier. Woensdag was de eerste tocht door de wijk met een aantal bewoners, Sietske Klooster van Samen Beter en Wendy van Dijk van Buro Cement. Met zijn allen gingen ze op zoek naar verhalen van buurtbewoners over het sociale welzijn, hoe beleven zij de wijk en wat is interessant om terug te vinden op het digitale Buurtplein www.achtsebarrier.nl. Want dat is de insteek van de buurt-safari.

Het digitale platform draait nu ruim een jaar. Het is deel van een proeftuin voor het ministerie van VWS en Samen Beter om te onderzoeken wat in de toekomst nog meer mogelijk is op het gebied van e-health en e-community. Samen Beter is een landelijke stichting die werkt aan vitale wijken en organiseert samen met het Buurtplein deze expeditie om via de verhalen de website verder te ontwikkelen.

Denktank

In december vorig jaar tijdens een bijeenkomst voor de wijk ging een denktank met elkaar in gesprek over het Gezondheidsplein (EHealth), de privacy en het Buurtplein algemeen. Klooster: "We waren op zoek naar plekken en speciale mensen om te interviewen, maar ook naar wijkbewoners die mee wilden gaan op expeditie. De website is nog te weinig bekend en door de verhalen terug te koppelen naar de ICT'ers kan er een infrastructuur gemaakt worden die past bij de sociale samenhang van de wijk." Annemiek Smits, wijkbewoner, heeft zich die avond aangemeld: "Ik ben geïnteresseerd in mensen en ik hou ervan om met mensen om te gaan. Ik heb altijd enquêtewerk gedaan, dus deze expeditie ligt in dezelfde lijn. Ik wil graag een bijdrage leveren aan de Achtse Barrier."

Vijf groepjes gaan diverse locaties bezoeken zoals hondenuitlaatplaatsen, scholen, parken en winkelcentra. Bij het Gezondheidscentrum aan de Fransebaan is Adinda Schrijvers, wat vindt zij van de wijk en wat kan anders en kent ze de site Achtsebarrier.nl? "Het is een fijne buurt. Met de kleine kinderen ben ik veel in het speeltuintje geweest. Wat ik mis, zijn faciliteiten voor de jeugd van dertien tot zestien jaar. De website ken ik niet." En dat komt vaak naar voren. De bewoners geven aan dat ze tevreden zijn over de Achtse Barrier, maar bijna niemand kent www.achtsebarrier.nl. Of heeft ervan gehoord maar gebruikt hem (nog) niet.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven