Fietspad langs de Dommel in Genneper Parken in Eindhoven, vlakbij de Bennekel.
Volledig scherm
Fietspad langs de Dommel in Genneper Parken in Eindhoven, vlakbij de Bennekel. © Michel Theeuwen

Waterschap: Water onttrekken weer toegestaan

BOXTEL - Het Waterschap De Dommel trekt het tijdelijke verbod op het onttrekken van water uit oppervlaktewater met ingang van woensdag in. De afgelopen week is er redelijk wat regen gevallen. Dat is voldoende om het onttrekkingsverbod in te trekken.

Dit geldt voor het gehele gebied van De Dommel, met uitzondering van de inlaatgebieden Olen en Sonse Heide (Sonniuswijk), waar een permanent onttrekkingsverbod geldt. 

Oppervlaktewater wordt onder andere gebruikt voor het beregenen van gewassen en het bewateren van (laan)bomen. Om de flora en fauna tijdens extreem droge periodes te beschermen kondigt het waterschap een onttrekkingsverbod af. Dat gebeurt wanneer het water in de beken laag staat. Inmiddels staat, onder andere door de hoeveelheid neerslag in de afgelopen periode, het water weer hoger en kan het verbod worden ingetrokken.

Overigens wil het intrekken van het onttrekkingsverbod oppervlaktewater niet zeggen dat de droogte voorbij is. Nog altijd staan er watergangen droog, hebben we te maken met een fors neerslagtekort en zijn de grondwaterstanden op de meeste plekken nog erg laag voor de tijd van het jaar. Het blijft dus belangrijk het beschikbare oppervlaktewater zoveel mogelijk vast te houden en te laten infiltreren om het grondwater aan te vullen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven