Volledig scherm
De drie puzzelmannen: vanaf links Rob van Gassel, Edwin van Veldhoven en Jurgen Heijmans.foto Irene Wouters

Website voor de ultieme puzzelaar

11 feb 2008, 02:51 - EINDHOVEN - Stiekem wordt er in Nederland heel wat afgepuzzeld.

Dagelijks bijten tienduizenden landgenoten zich vast in het ontrafelen van spannende mysteriën en raadsels. Voor computerpuzzelaars is er geen plek waar ze beter terecht kunnen dan op www.puzzle.dse.nl : een ruim tien jaar geleden door drie studenten van de TU/e ontworpen site waar inmiddels al zo'n 1,8 miljoen puzzelaars hun hersens over hebben gekraakt.

Het was destijds in 1996 voor Rob van Gassel, Jurgen Heijmans en Edwin van Veldhoven eigenlijk een TU-opdracht ('Ontwerp een website', in die tijd nog iets tamelijk ongewoons), en omdat het trio toch al graag puzzelde ontwierpen ze de 'Ultieme Puzzel Site'.

Na hun afstuderen verhuisde de site naar die van Digitale Stad Eindhoven (DSE), en nu is ze met ruim 411.000bezoekers in 2007 de absolute koploper van alle sites die bij DSE te vinden zijn.

"Om dingen als kruiswoord- en legpuzzels hebben we nooit zoveel gegeven", verklaart Rob van Gassel. "Logisch op te lossen puzzels, waar je goed over na moet denken om er al redenerend uit te komen, dat heeft onze voorkeur. Dus niet alleen zwaar wiskundige problemen – al kun je ook daarvoor prima bij ons terecht –, maar ook dingen die je niet al te mathematisch moet benaderen, maar gewoon logisch denkend."

De tweetalige site (Engels en Nederlands) heeft diverse hoofdstukken, beginnend met 'eenvoudige puzzeltjes' tot echte complexe problemen en hersenkrakers. En, zelfs, een hoofdstuk vol puzzelgrappen.

Het trio is, twaalf jaar na het begin, nog steeds bezig het aantal puzzels uit te breiden, maar het wordt gaandeweg wel moeilijker. "In het begin hadden we tijd zat, maar ja, het wordt steeds minder. Werk, getrouwd, kinderen, je weet hoe het gaat. Nu zien we elkaar misschien nog vier keer per jaar. Dan zijn we wel meteen weer met de site bezig, want we krijgen nog steeds van alle kanten nieuwe raadsels aangeboden, maar het gaat wel langzamer dan vroeger. We hebben zelfs geen tijd om de site een beetje te moderniseren. Wat wel zou moeten, want hij ziet er onderhand een beetje gedateerd uit."

Staan er eigenlijk raadsels op die zelfs deze drie puzzelkanonnen niet kunnen oplossen? "Nou, er was een keer een professor die zó'n ontzettend ingewikkeld probleem had verzonnen dat hij zelf de oplossing niet wist. Die vroeg ons de puzzel op de site te zetten zodat misschien een ander het kon ontrafelen.

Tja, dat was zelfs óns te machtig. Maar voor de rest geldt voor ons drieën dat we er knap gefrustreerd van worden als we iets niet kunnen oplossen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven