Een nu nog lege Woenselse Markt.
Volledig scherm
Een nu nog lege Woenselse Markt. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Weekmarkten in Eindhoven starten voorzichtig aan op

De weekmarkten in Eindhoven kunnen in een aangepaste vorm doorgaan. Dat heeft de gemeente Eindhoven bekendgemaakt. Dat betekent dat de markt op dinsdag 24 maart op het 18 Septemberplein weer open is.

,,Omdat er onduidelijkheid was over het doorgaan van de weekmarkten is er door de drie Veiligheidsregio's een eenduidig besluit genomen. De weekmarkten in Brabant kunnen vanaf aanstaande maandag 23 maart in aangepaste vorm doorgaan", zegt een woordvoerder van de gemeente Eindhoven. ,,De reden hiervoor is dat markten, als het gaat om het aanbieden van voedsel, voorzien in een primaire levensbehoefte. Er moet hierbij wel voorkomen worden dat er grote groepen mensen, meer dan 100 personen, tegelijk op de markt zijn.”

Dat betekent in de praktijk dat er geen non-foodkramen zijn toegestaan op de weekmarkten. Kramen waar ter plekke eten genuttigd kan worden, zijn ook niet toegestaan. ,,Bij deze kramen kan alleen eten worden afgehaald. Dit is in lijn met de maatregel die nu ook al geldt voor horecagelegenheden", aldus de woordvoerder van de gemeente Eindhoven. ,,Natuurlijk gelden voor het bezoek aan de weekmarkt de richtlijnen die eerder zijn gegeven: blijf thuis als je niet fit bent, schud geen handen en houd 1,5 meter afstand. Aan kraamhouders wordt het dringende advies gegeven hun klanten hierop te wijzen en hier ook de ruimte voor te geven. Daarnaast wordt geadviseerd om contactloos te betalen. Verder is het advies om ervoor te zorgen dat er borden bij de markten worden geplaatst waarop deze regels duidelijk worden aangegeven".

Quote

Wij zien het als een waardering voor het werk dat wij doen

Nick van Bakel

Waardering

Nick van Bakel, woordvoerder van de marktkooplui in Eindhoven, had zelf nog niets van de gemeente Eindhoven gehoord, maar reageerde niettemin donderdagavond laat verheugd op het nieuws. ,,Ik ben blij dat wij gezien worden als onderdeel van de voedselketen die in deze coronacrisis belangrijk is voor alle mensen. De zwakkeren onder hen zullen wij blijven bedienen met thuisbezorging. Dat waren wij al van plan als de markten geen doorgang konden vinden, maar daar gaan wij toch mee door. Wij zien het als een waardering voor het werk dat wij doen.” 

Komende dinsdag staan de marktkooplui met hun etenswaren dus weer op het 18 Septemberplein, volgende week zaterdag weer op de Woenselse Markt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven