Volledig scherm
Ahmet Gökce van gastouderbureau Dadim in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Weer ophef over afhandeling problemen klanten Eindhovens gastouderbureau

DEN HAAG - De afhandeling van de problemen die de klanten van het Eindhovense gastouderbureau Dadim hebben door het stopzetten van de kinderopvangtoeslag veroorzaakt wederom ophef in de Haagse politiek. Regeringspartij CDA en de oppositiepartijen GroenLinks en SP vragen zich af of de Belastingdienst wel goed omgaat met gedupeerde ouders en of gesprekken wel op een nette manier worden georganiseerd. De druk op staatssecretaris Menno Snel (Financiën) om met een fatsoenlijke oplossing te komen is verder opgevoerd. 

De staatssecretaris heeft dinsdag in Den Haag een persoonlijke ontmoeting met een deel van de gedupeerde ouders. Maar de Helmondse advocate Eva González Pérez die ongeveer veertig getroffen klanten van het gastouderbureau bijstaat constateert dat de Belastingdienst en de staatssecretaris ook buiten haar om ouders heeft benaderd voor persoonlijke gesprekken. Ze vindt dat niet juist. ,,De zaak is al ernstig genoeg.’’

Gastouderbureau Dadim was actief in het hele land met uitsluitend Marokkaanse en Turkse gastouders. In 2014 werd de kinderopvangtoeslag van alle 157 klanten plotseling en zonder reden werd stopgezet. Ouders raakten erdoor in ernstige problemen. 

Later werd duidelijk dat er vermoedens bestonden over misbruik maar bewijs voor fraude werd nooit gevonden. De indruk bestaat dat de Belastingdienst zich bij de opsporing van de fraude heeft schuldig gemaakt aan etnisch profileren. 

  1. De zomeraankopen bij PSV hebben momenteel het rendement van een spaarrekening
    PREMIUM
    Video

    De zomeraanko­pen bij PSV hebben momenteel het rendement van een spaarreke­ning

    Na een peperduur trainingskamp in Qatar is PSV terug bij af. Het is waarschijnlijk een volstrekt nutteloze investering geweest in een karakterarme en aangeslagen spelersgroep, die vol twijfelgevallen zit. Een aantal spelers van dit PSV is gekocht voor prijzen waar een paard de hik van krijgt en rendeert als een spaarrekening van de Nederlandse grootbanken. Daarop wordt geld in ieder geval niet minder waard en de nieuwe PSV'ers zien hun transferwaarde na een enorm slechte fase misschien wel kelderen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven