Volledig scherm
Ahmet Gökce van gastouderbureau Dadim in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Weer ophef over afhandeling problemen klanten Eindhovens gastouderbureau

DEN HAAG - De afhandeling van de problemen die de klanten van het Eindhovense gastouderbureau Dadim hebben door het stopzetten van de kinderopvangtoeslag veroorzaakt wederom ophef in de Haagse politiek. Regeringspartij CDA en de oppositiepartijen GroenLinks en SP vragen zich af of de Belastingdienst wel goed omgaat met gedupeerde ouders en of gesprekken wel op een nette manier worden georganiseerd. De druk op staatssecretaris Menno Snel (Financiën) om met een fatsoenlijke oplossing te komen is verder opgevoerd. 

De staatssecretaris heeft dinsdag in Den Haag een persoonlijke ontmoeting met een deel van de gedupeerde ouders. Maar de Helmondse advocate Eva González Pérez die ongeveer veertig getroffen klanten van het gastouderbureau bijstaat constateert dat de Belastingdienst en de staatssecretaris ook buiten haar om ouders heeft benaderd voor persoonlijke gesprekken. Ze vindt dat niet juist. ,,De zaak is al ernstig genoeg.’’

Gastouderbureau Dadim was actief in het hele land met uitsluitend Marokkaanse en Turkse gastouders. In 2014 werd de kinderopvangtoeslag van alle 157 klanten plotseling en zonder reden werd stopgezet. Ouders raakten erdoor in ernstige problemen. 

Later werd duidelijk dat er vermoedens bestonden over misbruik maar bewijs voor fraude werd nooit gevonden. De indruk bestaat dat de Belastingdienst zich bij de opsporing van de fraude heeft schuldig gemaakt aan etnisch profileren. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven